Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezés jár a bölcsődés és óvodás gyermekeknek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést kapnak a bölcsődés és óvodás gyermekek, csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetniük - tudtuk meg a hirado.hu-tól. Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak a bölcsődés és óvodás gyermekeknek - ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Lázár János elmondta: csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetni, az ingyenes étkezés pedig 320 ezer gyermeket érint majd.


Az ingyenes gyermekétkeztetés nagyon nagy előrelépés lesz
Jelenleg a bölcsődések 26, az óvodások 46, míg az általános iskolások 58 százaléka étkezik ingyen vagy kedvezményes áron.
Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon azt mondta: a kormány döntött arról, hogy ősztől ingyenes lesz az étkezés azoknak a gyerekeknek, akiknek hároméves koruktól kötelezően óvodába kell járniuk.

„Ez egy nagyon nagy előrelépés lesz az ingyenes óvodai étkeztetés megvalósításához 3 éves kortól, amely valóban védelmet jelent azoknak a családoknak, akiknek problémát okoz a gyereknevelés és aránytalan anyagi terhet jelent” – jelentette ki Lázár János.

A gyermekéhezést fel kell számolni
Még decemberben jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hogy jövőre még az ideinél is 10 milliárd forinttal több jut majd a gyermekétkeztetés támogatására, 2016-tól pedig már a gyerekek kétharmada ingyenesen kap ételt a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban. „Azok a gyermekek, akiket a szegénység fenyeget, egészen biztos, hogy száz százalékig mindannyian belekerülnek ebbe a körbe” – mondta Balog Zoltán.

Fel kell számolni a gyermekéhezést - ezt egy decemberi rádióinterjúban mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor arról beszélt, hogy a szeptembertől induló kötelező óvodába járás ebben sokat segít. Így ugyanis három éves kortól egészen a középiskola végéig naponta többször, rendszeresen ételhez juthatnak a gyerekek.

„Ez egy alapvető erkölcsi kötelességünk. Elég szomorú, hogy a pénzügyi válság időszakában, a kétezres évek közepétől kezdődően Magyarország ezt nem tudta megadni a gyerekeinek. De miért dolgozunk, ha nem azért, hogy a magyar gyerekeknek legalább ennyit nyújtani tudjunk” – mondta Orbán Viktor.

A kormány tervei szerint a következő időszakban megvizsgálják azt is, hogy fölmenő rendszerben ingyenes étkezést kapjanak az alsó tagozatos általános iskolások is – tájékoztat a hirado.hu.


Forrás: mti, hirado.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.04.10