Fűtésnélküli spájzba zárva tartották a kislányt a szülei

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Szinte rabként tartotta fogva tizenegy éves kislányát egy pár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán - került fel a Zsaru Magazinnak az esetről írt cikke a rendőrségi honlapra szerdán. A www.police.hu oldalon megjelentek szerint a bezárt kislányról egy helybeli értesítette a hatóságokat, miután a gyerek az ablakon át kért tőle vizet április 13-án.
A kislányt a rendőrök szabadították ki a spájzból átalakított, két négyzetméteres helyiségből, ahol fűtés és világítás nem volt, a berendezés pedig egy matracból és egy éjjeli edényből állt.

Fűtésnélküli spájzba zárva tartották a kislányt a szülei
Legalább egy éven át tartotta éjszaka, majd délutánonként is bezárva itt 11 éves lányát a kislétai pár

A szülők 5 gyermeket "nevelnek"
Legalább egy éven át tartotta éjszaka, majd délutánonként is bezárva 11 éves lányát egy kislétai pár. A gyereket a zsaruk szabadították ki zárkájából, amelynek berendezése egy bili és egy matrac volt.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait is megdöbbentette, amikor kiderült,  hogy kislétai házuk egyik helyiségében bezárva tartja közös lányát egy öt gyermeket nevelő pár.

Először csak éjszakára zárták a kislányra az ajtót
A családvédelmi szolgálatot egy helybeli értesítette április 13-án: a bezárt kislány az apró ablakon át vizet kért. A rendőrség a családvédelmi szolgálattól kapott bejelentést – tájékoztatott Veress Ferenc alezredes, a megyei főkapitányság vizsgálati osztályának helyettes vezetője. – A Nyírbátori Rendőrkapitányság forró nyomos egysége alkalmi munkahelyéről előkerítette a gyerek apját, a helybéli K. Istvánt (37), aki nem tagadta, rendszeresen bezárják a kislányt, mert szerintük, ha egyedül marad otthon, kárt tesz magában vagy a ház berendezésében.
A kislányt kórházba szállították, az orvosi vizsgálatok szerint korához képest alultáplált, mindössze 21 kiló. A gyermek meghallgatása során azt mondta, három éve rendszeresen bezárják. Először csak éjszakára csukták rá az ajtót, majd egy idő után már délután is bezavarták a spájzból kialakított, mintegy két négyzetméteres, fűtetlen helyiségbe, ahol világítás sem volt, a berendezést mindössze egy matrac és egy bili alkotta.

„Visszapofázott” – ezzel védekezett az anya
A kislány elmondása szerint az anyja haragszik rá. Amikor a szülőket gyanúsítottként kihallgatták, az anya, B. Ildikó (42) beismerte, hogy – állítása szerint tavaly március óta, amikor a gyereket kivették az iskolából magántanulónak – bezárva tartották a kislányt. Szerinte gyermekük kezelhetetlen, lopott az iskolából, „visszapofázott” a tanárainak, ezért alkalmazták ezt a „nevelési módszert”. Tény: a család szerény anyagi körülmények között él, a kislány valóban lopott az iskolában, egy alkalommal elvette egyik osztálytársa szendvicsét.
Az anya azt is felrótta a kislánynak, hogy bepisil. Ugyanakkor fogva tartása helyén nemhogy vécé, de folyó víz sem volt. A megtelt bili tartalmát a kislány öntötte ki a helyiség egyetlen aprócska ablakán a szomszédos üres telekre.

Egy falubeli mentette meg a kislányt
A történtekre úgy derült fény, hogy a kislány vizet kért zárkája ablakából, amit meghallott egy falubeli. Amikor egy másfél literes palackot akart odaadni, a lány azt mondta, az nem jó, mert „akkor anyu rájön”, hogy valakivel szóba állt. A falubeli értesítette a  családvédelmi szolgálatot.
A megyei rendőr-főkapitányság 18 év alatti személy sérelmére, annak sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettével gyanúsítja a szülőket, akik szabadlábon védekeznek. A nevelésük alatt álló további négy gyereket, egy 17 és egy hatéves fiút, valamint egy 15 és egy 12 éves lányt az eljárás idejére ideiglenesen kiemelték a családból, és egy lakásotthonban helyezték el. A bezárt, alultáplált kislányt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban ápolják.

Fűtésnélküli spájzba zárva tartották a kislányt a szülei
A történtekre úgy derült fény, hogy a kislány vizet kért zárkája ablakából, amit meghallott egy falubeli


SZERZŐ: POLICE.HU / M. KOVÁCS RÓBERT
FOTÓ: POLICE.HU / BARTALUS LAURA



Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.04.30