Egy újszülött baba halála miatt emeltek vádak két szülészorvossal szemben

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Két szentesi szülész-nőgyógyásszal szemben emeltek vádat, akik megszegték az ikerterhességre vonatkozó orvos-szakmai előírásokat, ezzel okozva egy újszülött csecsemő halálát. Egy újszülött 2012-es halála miatt emelt vádat az ügyészség a szentesi kórház két szülész-nőgyógyászával szemben – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

A szülészek megszegték az ikerterhességre vonatkozó orvos-szakmai szabályokat
Szanka Ferenc közölte, egy ikerterhességgel várandós nő választott orvosát és a szülés idején ügyeletvezetést ellátó főorvost az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A kismamánál a várandósság 36. hetében, 2012. június 21-én éjszaka indult meg a szülés. A szülés levezetése során a vádlottak külön-külön, és együttesen is többszörösen megszegték az ikerterhességre vonatkozó orvos-szakmai szabályokat, melyek oda vezettek, hogy az élve született újszülöttek egyike egy hét elteltével elhunyt.

Az ikermagzatok szívműködése nem volt nyomon követhető
A kórházban az ikermagzatok szívműködése nem volt folyamatosan nyomon követhető, ezért a várandós anyát a szülés megindulásakor olyan intézetbe kellett volna szállítani, amely az előírt feltételeknek megfelel.

A várandós anya választott orvosa annak ellenére a szülés természetes úton történő levezetése mellett döntött, hogy az ikerszülés fokozott veszélyekkel jár, a magzati szívműködés gyengesége és az oxigénhiányos állapot miatt már a szülés megindulását követően röviddel császármetszés lett volna indokolt. Az ügyeletvezető főorvosnak felül kellett volna bírálnia kollégája döntését, de ezt nem tette meg, és szakmai szabályt szegett akkor is, amikor fizikai behatással igyekezett a magzatot világra segíteni, mellyel a babák és a szülő nő egészségét és életét is veszélyeztette.

A vádlottak az indokoltnál több órával később végezték el a császármetszést. Az egyik újszülöttet újra kellett éleszteni, de a szegedi klinikára történő átszállítást követően mintegy egyhetes gyógykezelés ellenére elhunyt. Halálát az oxigénhiányos állapot mellett a szülés során elszenvedett fizikai sérülések, valamint ezek által kiváltott sokkos állapot okozta.

Forrás: MTI / 2015. május 5.
Fotó: FreeDifitalPhotos

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.05.05