Óriásbaba született Szegeden: 5 és fél kilósan jött világra Gergő

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óriásbaba született Szegeden: 5 és fél kilósan jött világra Gergő 5,5 kilósan jött világra Gergő baba Szegeden, aki nem csak édesanyját, hanem még az orvosait is meglepte méreteivel. Az ilyen nagy szülési súly igen ritka – és az is biztos, hogy a baba nem a terhességi vitaminok miatt nőtt ekkorára. Nem nehéz megtalálni Gräfl Gergőt a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika újszülöttosztályán: ő az egyetlen baba, aki szabadon rugdalózhat kiságyában. 5590 grammosan jött ugyanis világra, így pedig nem fér bele a pólyába. A kisfiú mindenkit meglepett tekintélyt parancsoló méreteivel: sem a család, sem a szülészorvos nem számított ekkora újszülött érkezésére - írja a delmagyar.hu.

Természetes szülésre készültek, mert nem számítottak rá, hogy ilyen nagy lesz a baba
Óriásbaba született Szegeden: 5 és fél kilósan jött világra GergőAz utolsó, május közepi ultrahangon 3750 grammosnak mérték. Az orvosom azt mondta, négy kiló feletti baba lesz. De nem tartotta rendkívülinek a méreteit, éppen ezért természetes úton terveztük a szülést is, hiszen a széles medencém miatt egy akkora babát meg tudtam volna szülni – mesélte az édesanya, Csáki Anita. Így is indult minden: amikor csütörtök délután elfolyt a magzatvíz, Balástyáról Szegedre jött, majd a klinikán délután 2-től este 11 óráig vajúdott.

– Természetesen végül császár lett – mesélte az anyuka, aki először meglátva kisfiát, megörült, milyen szép formás. – Egyáltalán nem duci. Mivel a hossza is 55 centiméter, eloszlik a súlya.

A baba apukája „csak” négy és fél kilóval született annak idején
Sikovanyecz János, Anita szülészorvosa elmondta, nagyon ritka, hogy 5 kiló felett legyen egy újszülött: kétezerből talán egy születés ilyen. – Én magam sem gondoltam, hogy ilyen nagy lesz – tette hozzá. – Ekkora súlyú babáknál már nem szokott menni a hüvelyi szülés, ilyenkor az a fontos, hogy ezt idejében felismerjük.

Az adjunktus elmondta: genetikai hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak abban, ha ilyen nagy súllyal születik egy baba. Az anyuka egyébként még csak vitaminokat sem szedett terhessége alatt, így valószínű, hogy Gergő apukája adottságait örökölte. Igaz, ő „csak" négy és fél kilóval született annak idején. Bár a nagy súlyú újszülöttekről sok esetben kiderül, hogy cukorbetegek, úgy tűnik, 5 és fél kiló ide vagy oda, Gergő egészséges.

A családnak így egyetlen problémával kell csak szembenéznie: mivel a kisfiúra már most is csak a négy hónaposokra való holmik jók, máris teljes ruhatárát le kell cserélni.

Óriásbaba született Szegeden: 5 és fél kilósan jött világra Gergő

Az édesanya megörült, hogy a baba - súlya ellenére- milyen szép formás lett

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Karbok Csaba

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.06.08