Kánikula lesz hétvégén: itt várnak ingyen vízzel és tovább nyitva tartó strandokkal

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kánikula lesz hétvégén: itt várnak ingyen vízzel és tovább nyitva tartó strandokkal A következő napokban igazi kánikula lesz, csak helyenként lehetnek frissítő zivatarok. Tovább melegszik a levegő, vasárnap akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Tudd meg, mit kell tenned, hogy elviselhetőbb legyen neked és gyermekednek a hőség. A következő napokban csak helyenként lehetnek frissítő zivatarok, tovább melegszik a levegő, vasárnap akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből.

A hőség miatt péntekre a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki tíz megyére és a fővárosra. Veszélyjelzésükben azt írták: a napi középhőmérséklet csütörtökön még csak néhol - főként a nagyobb városok belvárosaiban -, de pénteken már az ország nagy részén meghaladja a 25 Celsius-fokot. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést.
Tudd meg, milyen időjárás várható a június 12. és 14. között, valamint hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen a hőség!

Június 12, pénteki időjárás
Az előrejelzés szerint a túlnyomóan napos idő mellett helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Zivatarok idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű, a legmagasabb hőmérséklet 30-33 fok között alakul.

Június 13, szombati időjárás
Szombaton napos idő várható, többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Északkeleten és északnyugaton délutántól néhol zápor, zivatar előfordulhat. Többfelé megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 16-22 fok lehet, napközben 32-35 fokig melegszik a levegő.
 
Június 14, vasárnapi időjárás
Vasárnap is túlnyomóan napos idő várható. Délután és este lehetnek helyenként záporok, zivatarok. Több helyen megerősödik, zivatar környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A minimumhőmérséklet 17-22, a maximumhőmérséklet 33-36 fok lesz - olvasható az előrejelzésben.

A hőség megviseli a gyerekek szervezetét
Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Arra figyelmeztetnek, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
 
Lehetőleg kerüljétek a szökőkutakat
Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese elmondta, a hirtelen jövő nagy hőmérséklet-emelkedés megterheli a szervezetet, ezért mindenképpen érdemes törekedni a test lehűtésére. Ugyanakkor a szökőkutakkal kapcsolatban megjegyezte: csak olyanoknál érdemes enyhülést keresni, amelyeknek cserélődik, tehát tisztul a vize, a többi igénybe vétele nem higiénikus.

Bárki által használható légkondicionált helyiségek listája
Az autókban, lakásokban, irodákban alkalmazott klímaberendezésekkel kapcsolatban Páldy Anna arra figyelmeztetett, hogy a megbetegedések elkerülése érdekében nem ajánlott öt foknál nagyobb különbséget beállítani a kinti hőmérséklethez képest.
Aki országszerte a városokban és településeken keres enyhülést, azoknak a légkondicionált helyiségeket ajánlják: a bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán, ide kattintva, a Gyorslinkek menüben ».

Közutak: locsolás az utakon és a lakótelepeken
A közlemény szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél csütörtök déltől hétfő éjfélig fokozott a készenlét, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.

Strandok: meghosszabbított nyitva tartás és ingyenes ásványvíz-automaták
A Palatinus és a Dagály strand meghosszabbított nyitva tartással - előbbi este 8, az utóbbi este 9 óráig - várja a hűsölni vágyókat.
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

Hűtik a játszótereket
A Főkert Nonprofit Zrt. folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és gondoskodik a játszóterek hűtéséről is. Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos a fürdés, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a nagy hőségben se használják a szökőkutakat fürdőzésre.

Ingyen zacskós víz a Deák-téren
A Fővárosi Vízművek Zrt. délelőtt 10 órától este 6 óráig hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Figyelmeztetés az autózóknak
Az ORFK a rendőrség honlapján óvatosságra int a hőségben való közlekedéssel kapcsolatban. A közleményben kiemelte, hogy a járművezetők ilyenkor a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak a durva szabályszegésekre. A nagy melegben a gyalogosok kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A melegben jelentősen nő a rosszullétek száma, a hőség egyeseknél tompaságot, közönyösséget válthat ki. Mindezek miatt azt javasolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, az ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor gyakrabban kell megállni pihenni, átmozgatni a végtagokat, és figyelni kell a kellő mennyiségű folyadék fogyasztására.

Ingyen víz a vonaton közlekedőknek
A MÁV közleménye szerint Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a nyíregyházi, a püspökladányi és a kecskeméti állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozó utasok. Az ásványvizet a vasúttársaság hétfőig, illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi, 10 óra és délután 5 óra között osztja. A MÁV-START emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.06.12