A csecsemők nem éreznek fájdalmat - Végre megdőlt ez az ostoba tévhit

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A csecsemők nem éreznek fájdalmat - Végre megdőlt ez az ostoba tévhit Sokáig úgy gondolták, hogy az újszülöttek agya nem elég fejlett a fájdalom érzékeléséhez, emiatt még a nyolcvanas években született kisbabákat is altatás nélkül műtötték meg. Egy friss tanulmány ennek az ellenkezőjét igazolta. A baba igenis érzi a fájdalmat, sőt! Az újszülöttek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra, mint a felnőttek, állítja egy oxfordi tanulmány, amely alapjaiban módosítja az eddigi elképzeléseket - olvasható a nol.hu-n nemrég megjelent tudományos tanulmány összegzésében.

A babák fájdalomküszöbe alacsonyabb, mint a felnőtteké
A szakmai konszenzus ugyanis az volt eddig, hogy az újszülöttek agya nem elég fejlett ahhoz, hogy érezze a fájdalmat. Ebben a hitben egyes beavatkozásokat, műtéteket egészen a nyolcvanas évek közepéig fájdalomcsillapítók nélkül végeztek. Az eLife folyóiratban megjelent közlemény szerint azonban a csecsemő agya a felnőttekéhez hasonlóan reagál a fájdalomra.

Az Oxford Egyetem orvosainak eredménye szerint – ezt a dailymail.co.uk honlap tette közzé - a babák nem csak érzik a fájdalmat, fájdalomküszöbük alacsonyabb a felnőttekénél. Erre a következtetésre agyi képalkotó vizsgálatokkal jutottak. A lapnak nyilatkozó oxfordi gyerekgyógyász, Rebeccah Slater szerint a babák nyilvánvalóan nem tudják kifejezni fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat, és a fájdalom mértékére vizuális megfigyelések alapján nehéz következtetni.

1987-ig a csecsemőket altatás nélkül műtötték, gondolván, úgysem érzik a fájdalmakat
Sokak szerint az újszülöttek agya nem elég fejlett a fájdalom érzékeléséhez, csupán reflexek mozgatják őket. 1987-ben jelent meg az a mérföldkőnek számító tanulmány, amelynek hatására az újszülöttek műtéteit már altatásban végezték. De az injekciókat és az intravénás eszközök bekötését továbbra is fájdalomcsillapítás nélkül kapták a betegek. A brit nemzeti egészségszolgáltató (National Health Service) ajánlásai között ma is a gyermek átölelése szerepel, és nem a fájdalomcsillapítás - amit például szükségtelennek tartanak a letapadt nyelvet korrigáló műtét során. Slater doktornő szerint csak Nagy-Britanniában naponta gyerekek ezrei esnek át fájdalmas beavatkozásokon - akik az új kutatási eredmény szerint nemcsak hogy érzik a fájdalmat, de sokkal érzékenyebbek erre, mint a felnőttek.

Az új teóriát egy egyszerű eljárással igazolták a kutatók
A kutatók egy-hat napos egészséges újszülöttek agyáról készült felvételeket hasonlítottak össze 23-36 éves felnőttek agyáról készült felvételekkel. Kiderült, hogy piciny fájdalomra - egy ceruzával bökték meg enyhén a talpukat - ugyanazok a fájdalomrégiók kapcsoltak be, mint a felnőtteknél.

Milyen fájdalomcsillapító nem árt a babának? - marad a kérdés
Slater doktornő szerint az nem világos, hogy milyen típusú fájdalomcsillapító lenne a legjobb a csecsemők számára. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a helyi érzéstelenítők könnyen felszívódnak a véráramba, ami ismeretlen következményekkel járhat.

Eredeti cikk:  nol.hu / Tudatlanságból tesszük ki kínoknak a csecsemőket
Kép: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.07.27