Elhunyt Czeizel Endre! A 80 éves orvos-genetikus leukémiában szenvedett

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Elhunyt Czeizel Endre! A 80 éves orvos-genetikus leukémiában szenvedett 2015. augusztus 10-én, 80 éves korában elhunyt Czeizel Endre. Az orvos-genetikus néhány éve jelentette be, hogy leukémiás, 2014-ben már úgy nyilatkozott, hogy tudja, nincs sok ideje hátra. 2015. augusztus 10-én, hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre, tájékoztatta az MTI-t Czeizel Barbara, az orvos-genetikus lánya. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, 80 esztendős korában érte a halál.

Czeizel Endre 1935. április 3-án született, egyetemi tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte. 1959-től dolgozott az Országos Közegészségügyi Intézetben. A Humángenetikai és Teratológiai Osztály munkatársa lett. mellékállásban pedig a János Kórház alkalmazottja volt. 1973-ig mint a szülészeti osztály családtervezési tanácsadója, majd 1973-tól főorvosként, Czeizel Endre vezette a humángenetikai és teratológiai laboratóriumot, 1984-től a WHO központ igazgatójaként is ténykedett.

Elhunyt Czeizel Endre! A 80 éves orvos-genetikus leukémiában szenvedett

1973 óta végzet genetikai tanácsadást, kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia voltak. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Hat televíziós sorozat szerkesztő-műsorvezetője volt - Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS és a Génjeink titkai című sorozatok generációk tudását alapozták meg. Ezenfelül ő alapította Zuglóban a Családtervezési Központot, valamint számos tudományos társaság tagjává is választották.

1996-98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként ténykedett, innen ment nyugdíjba. Létrehozta a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartását, bevezette a genetikai tanácsadás szervezett módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt.

Czeizel Endrét több ízben is kitüntették, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 1995-ben, a Kennedy-díjat 2000-ben adományozták neki.

A neves tudós 2013 januárjában vallotta be nyilvánosan, hogy leukémiás. Miután egyszer már leküzdötte a kórt, szeptemberben ismét kórházba került és kemoterápiás kezelésre szorult. 2014 szeptemberében bemutatta a Dr. Czeizel magzatvédő multivitamint - ekkor már azt nyilatkozta, csak néhány éve van hátra.

Czeizel Endre több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv szerzője volt. Nyugdíjba vonulása után a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatójaként tehetséges emberek családfaelemzése alapján azt kutatta, mitől lesz valaki géniusz.

Forrás: Wikipédia/MTI/Index
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.08.10