Felháborító! Közel hatvanszorosára emelték egy csecsemőknek is adott gyógyszer árát!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Felháborító! Közel hatvanszorosára emelték egy csecsemőknek is adott gyógyszer árát! Hatalmas felháborodást váltott ki egy 32 éves amerikai üzletember, aki a gyógyszercégén keresztül felvásárolta egy gyógyszer jogait, majd 55-szörös áron kezdte árusítani azt. A szert a toxoplazmózis ellen használják, és egyebek közt csecsemőknek is adják. Martin Shkreli nevét eddig nem sokan ismerték, most azonban a fél világ harsog attól a botránytól, amit a 32 éves üzletember kavart. Shkreli ugyanis gyógyszercégén, a Turing Pharmaceuticals-on keresztül megvette a Darapim nevezetű gyógyszer forgalmazási jogát, majd másnap 55-szörösére emelte fel az árát.

Kinek írják fel a gyógyszert?
A parazita által kiváltott toxoplazmózis elleni szert legyengült immunrendszerű, gyakran AIDS-ben szenvedő betegek, illetve csecsemők gyógyítására használják már több mint 60 éve - ám eddig darabja 13,50 dollárba került, most pedig 750 dollárba!

Felháborító! Közel hatvanszorosára emelték egy csecsemőknek is adott gyógyszer árát!
Martin Shkreli a Twitter-oldalán pózol egy Flo Rida videoklip előtt, rapper-stílusban

Hogyan reagált Martin Shkreli?
A felháborító esetről a New York Times írt először, azóta már rengeteg sajtóorgánumban foglalkoztak vele. A férfi Twitter-oldalát is ellepték a negatív kommentek, melyekre Shkreli Eminem-stílusban válaszolt, a rapper egyik híres dalából idézve.

- Úgy tűnik, a média ujjal mutogat rám, hát én is visszamutatok rájuk, de nem a mutató- vagy a kisujjammal - írta.

Mindemellett később egy közleményt is kiadott, melyben egyebek közt kifejtette, a szer árát annak alapján állapították meg, hogy 52 hetes kezelésre való, ennyire azonban nem szokott szükség lenni. Így nem éri meg az előállítása, mert nem tud profitot termelni a cégnek. Ugyanakkor, ha magasabb árat kérnek érte, akkor a bevétel egy részét arra is használhatják, hogy új, korszerűbb gyógyszert állítsanak elő a toxoplazmózis kezelésére.

Nem egyedi eset a hasonló profitvadászat
Az, hogy egy gyógyszer jogait eladják, majd a vevő fél többszörös profittal dobja piacra a terméket, nem egyedi eset, az Egyesült Államokban hasonlóra több példát is felsorol a Forbes cikke. Múlt héten például a Valeant nevezetű gyógyszercég hívta fel magára a figyelmet – ők egy szívgyógyszer jogait vásárolták meg, majd még ugyanazon a napon 500-szorosára emelték az árát.

A jelenlegi ügyben több szenátor és Hillary Clinton is hallatta a hangját, Clinton Martin Shkreli Twitter-oldalán "felháborítónak" nevezte az esetet, és azt ígérte, megvizsgálja a lehetőségeket, mit lehet hasonló esetben tenni.

Forrás: New York Times, Forbes

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.09.22