Gyerekek életét mentheti meg ez a magyar találmány - A feltalálóval beszélgettünk

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyerekek életét mentheti meg ez a magyar találmány - A feltalálóval beszélgettünk Egy magyar fiatalember zseniális telefonos alkalmazást talált fel! A zsebben lévő mobiltelefont szinte elő sem kell venni, ha a bajba jutott el akarja indítani a segélykérő riasztást. Az új találmány főleg akkor hasznos, ha a gyereket az iskolába indítjuk, a kamaszokat edzésre, a tinédzsereket szórakozni vagy az idős szeretteinket szeretnénk biztonságban tudni. - Egy 16 éves lány a barátnőire várt éppen egy szabadtéri fesztiválon, amikor úgy döntött, hogy megiszik egy italt, amíg ők megérkeznek. Még el sem fogyasztotta teljesen az italát, amikor egyszer csak elkezdett bekábulni tőle - valószínűleg tudtán kívül drogot kevertek a tinédzser poharába.

Még az volt a szerencse, hogy az anyuka előzőleg úgy engedte el szórakozni a lányát, hogy a telefonján a "Kezedben a biztonságod" applikáció futott. A lány az alkalmazással riasztotta a szüleit, mert elmondása szerint már arra sem volt képes, hogy tárcsázzon. Szerencsére a szülők időben odaértek, így komolyabb baj nem történt - meséli Rózsavölgyi Péter az applikáció magyar ötletgazdája.

A fiatal magyar feltalálóval a telefonos alkalmazásról beszélgettünk, a beszélgetést alant elolvashatod.
 

Kezedben a biztonságod - applikáció: Interjú az ötletgazdával


Szülők Lapja (Szl): Az Ön által kifejlesztett applikáció megmentett egy tinédzser lányt! Mi a „Kezedben a biztonságod” elnevezésű applikáció lényege és hogyan segíthet ez másoknak is?

Rózsavölgyi Péter (RP): A legfontosabb funkciója az, hogy olyan esetekben ad esélyt a segítségkérésre, amikor már a bajba jutottnak telefonhívásra nincs lehetősége. Nagyon sok utcai támadást elemeztünk - ilyenkor a sértett többnyire nem tudja elővenni a telefonját, feloldani annak képernyőjét, aztán felhívni a rendőrséget. Illetve azzal, hogy elővenné a telefonját, csak még nagyobb bajba keveredne. Ezért olyan megoldást dolgoztunk ki, ami a lehető legegyszerűbben teszi lehetővé, hogy a bajba került személy segítséget kérjen.
Az aggódó szülőknek megnyugvást adhat, ha gyermek használja a telefonos alkalmazást, hiszen ennek segítségével meggyőződhet arról, hogy időben beért az iskolába, edzésre, illetve az osztálykiránduláson minden rendben van-e.

Szl: Hogyan lehet a riasztást a telefonról elindítani?

RP: Az egyik legegyszerűbb megoldás: a ki/be kapcsoló gomb többszöri egymás utáni gyors megnyomása vagy a headset/fülhallgató kihúzása (ez utóbbit külön kell beállítani). Ehhez a két megoldáshoz még a telefonkészüléket sem kell elővenni - ezért biztonságosan el lehet indítani a riasztást. Emellett természetesen képernyőről, úgynevezett "widget"-ről is indítható a segélykérés.

Gyerekek életét mentheti meg ez a magyar találmány - A feltalálóval beszélgettünk
Rózsavölgyi Péter ötletgazda

Szl: Mit tehet az, akinek nincs okostelefonja? Gyerekek életét mentheti meg ez a magyar találmány - A feltalálóval beszélgettünk

RP: Természetesen gondoltunk az idősebbekre is. Azokban a városokban, ahol a központi segítségnyújtást bevezetik, ott az idősek számára úgynevezett kézieszközöket tudunk biztosítani. Ezek egyszerű, gyufásdoboz nagyságú szerkezetek, amiken csak 3-5 gomb található. Rosszullét, támadás esetén a segélykérő gomb megnyomásával ugyanolyan riasztás indítható, mint az okostelefonok esetében. Ez a riasztás a városi központba fut be, ahonnan azonnali segítséget tudnak indítani.

Szl: Mit takar az, hogy központi segítségnyújtás?

RP:Ha egy város úgy dönt, hogy ezt bevezeti a központi segítségnyújtást, akkor a város területén mozgó felhasználók riasztásai befuthatnak egy városi központba. Ez lehet közvetlenül a rendőrség, polgárőrség, közterület-felügyelet. Ilyenkor ebben a központban egy térképes felületen jelenik meg a riasztás, így azonnal a pontos helyszín ismeretében tudják indítani a segítséget.

Szl: Hogyan működik az úgynevezett családi funkció? Gyerekek esetében hogyan használható még az alkalmazás?

RP: Ez egy "megnyugtató funkció". Egy család vagy barátok összepárosíthatják egymás telefonjait. Ezután, ha élesítik a "Kezedben a biztonságod" alkalmazást, akkor a családtagok, barátok kapnak egy értesítést, hogy mostantól esetleg riasztás érkezhet a szeretteiktől. Úgy is lehet élesíteni az alkalmazást, hogy a pozíciónkat megosztjuk a szeretteinkkel, ilyenkor azok egy térképes felületen követhetik a mozgásunkat. Például: ha iskolából, edzésről, szórakozóhelyről indul haza gyermek, akkor értesítést kapunk arról, hogy bekapcsolta ezt a funkciót, és hazáig követhetjük az útvonalát, így győződve meg arról, hogy minden rendben van. Ha közben bajba kerülne, akkor természetesen riasztást indíthat, ami azonnal megjelenik a többiek telefonján.

Gyerekek életét mentheti meg ez a magyar találmány - A feltalálóval beszélgettünk
Az iskolából hazatartó gyerek útvonalát hazáig követhetjük

Szl: Itthon már működik? Mely városokban és hogyan hozzáférhető a „Kezedben a biztonságod”?

 RP: A családi funkció gyakorlatilag a világon mindenhol használható. A központi segítségnyújtás - amikor a riasztás nem csak a szülőkhöz, családtagokhoz jut el, hanem befuthat a helyi rendőrséghez, vagy helyi városi központba - egyelőre csak Pécsett elérhető, de több várossal is tárgyalunk a bevezetéséről.

Szl: Mennyit kell majd ezért az applikációért fizetni?

RP: A felhasználóknak az applikáció teljesen ingyenes, és az is marad.

Szl: Hogyan született meg az ötlet?

RP: Az utóbbi években sajnos egyre többször lehetett hallani olyan támadásokról, amelyek fiatalokat, többségében hölgyeket értek. Erre kerestünk megoldást, és az okostelefonok elterjedése és tudása lehetőséget is adott erre.

Szl: Mit tapasztal, milyen a „Kezedben a biztonságod” applikáció eddigi fogadtatása?

RP: Mindenhonnan csak pozitív véleményeket, bátorítást kapunk. Több ezren használják már az alkalmazást, és arra törekszünk, hogy ez a szám egyre nagyobb legyen.

Friss (2017. március) információink szerint az appot már több tízezren használják, jelenleg pedig egy videós üzenetük is fut, melyet Weisz Fanni fotómodell-szépségkirálynővel készítettek. Fanni esélyegyenlőségi aktivistaként is ténykedik, ebben a kisfilmben arra hívja fel a figyelmet, hogy a támadások elkerülhetők lennének az app használatával. A videót itt nézheted meg »

Interjúalany: Rózsavölgyi Péter, ötletgazda
facebook.com/kezedbenabiztonsagod
www.kezedbenabiztonsagod.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.10.09