Legyek, kosz, rozsdás gépek és a cukormasszában fuldokló egér - Ezt találta a Nébih egy szaloncukorgyárban

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Legyek, kosz, rozsdás gépek és a cukormasszában fuldokló egér - Ezt találta a Nébih egy szaloncukorgyárban Lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen alapanyagokat és termékeket találtak a Nébih ellenőrei egy szaloncukorgyártó üzemben a Pest megyei Örkényben, a cukormasszában a vizsgálat idején egy egér fulladozott, állt közleményükben. Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartott közös ellenőrzést október közepén a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). A vizsgálat során többek között 11 tonna alapanyagot és lejárt minőség megőrzési idejű terméket foglaltak le az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Legyek, rágcsálók, és egy fuldokló egér
Az Örkényben működő édesipari üzemben rovarok - legyek, méhek - és rágcsálók is bőven akadtak. Az ellenőrzés idején megdöbbentő módon épp egy egér fulladozott a cukormasszában. A termékeket takarítatlan helyiségekben, koszos, rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targonca is helyet kapott. Emellett a gyártásközi nyomonkövetés is hiányos volt.

Jelöletlen és lejárt szavatosságú alapanyagok
A KÜI ellenőrei 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőség megőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszer alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt cukormasszát foglaltak le és utaltak megsemmisítésre. Az eljárás folyamatban van.

Feketén dolgoztatták az embereket a szaloncukorgyárban
A NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő kölcsönzés, illetve vállalkozási szerződés alapján. Ez utóbbi jogviszonyok szabályossága jelenleg vizsgálat alatt áll.

Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Nézd meg a videót, melyet az ellenőrök a helyszínen készítettek!



Forrás: MTI/Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.10.28