Óraátállítás 2016 - Melyik napra esik idén a tavaszi óraátállítás? Előre vagy hátra kell tekerni az órát a nyári időszámítás kezdetén?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óraátállítás 2016 - Melyik napra esik idén a tavaszi óraátállítás? Előre vagy hátra kell tekerni az órát a nyári időszámítás kezdetén? A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart - ezért van az, hogy minden évben más dátumra esik az a nap, amikor egy órával kevesebbet alhatunk. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart - ezért van az, hogy minden évben más dátumra esik az a nap, amikor egy órával kevesebbet alhatunk.

Idén különleges napra esik az óraátállítás, hiszen március 27-én, húsvét vasárnap kell majd hajnali 2-kor hajnali 3-ra tekerni az órákat, ami minden bizonnyal megkavarja majd a húsvéti vendégségbe érkező rokonokat is.

Óraátállítás 2016 - Melyik napra esik idén a tavaszi óraátállítás? Előre vagy hátra kell tekerni az órát a nyári időszámítás kezdetén?

Hogy az óratekergetésnek van-e haszna manapság vagy nincs, arról megoszlanak a vélemények. A kezdeti javaslat szerint energiamegtakarítási céllal vezették be, hiszen egy órával tovább marad világos a nyári időszámítás miatt - ami előny mindazoknak, akik iskola vagy munka után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, kirándulnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében tevékenykednek, de ugyanúgy előny például az építőiparban, hogy hosszabb ideig végezhető szabadtéri munka világítás nélkül.

Szintén az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Ráadásul mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint persze ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, gyakori ellenérv, hogy az egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel, mint amennyit megtakarít az ember a világításon.

Forrás: Wikipédia
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.03.17