Börtönre ítéltek egy veszprémi orvost, mert pénzt kért betegeitől az életmentő műtétek előtt

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Börtönre ítéltek egy veszprémi orvost, mert pénzt kért betegeitől az életmentő műtétek előtt Letöltendő 3 és fél év börtönre ítéltek egy veszprémi onkológus-nőgyógyászt, aki műtét előtt kérte el a hálapénzt, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében. Négy évre eltiltották foglalkozásától is, valamint a Veszprémi Járásbíróság kötelezte, hogy 100 ezer forint pénzbüntetést fizessen és 1 millió 40 ezer forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el, értesült a veol.hu. Letöltendő 3 és fél év börtönre ítéltek egy veszprémi orvost, aki műtét előtt kérte el a hálapénzt, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében. Négy évre eltiltották foglalkozásától is, valamint a Veszprémi Járásbíróság kötelezte, hogy 100 ezer forint pénzbüntetést fizessen és 1 millió 40 ezer forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el, értesült a veol.hu.

A bíróság enyhítő körülménynek tekintette a férfi páratlan szakmai életútját, büntetlen előéletét, valamint alacsony bérét. Ezért a bűncselekményért a maximálisan kiszabható büntetés 12 év. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbeztek. Az ügy később a Veszprémi Törvényszéken folytatódik, az ítélet nem jogerős.

Nyílt titok volt a doktor tarifája
A 60 éves dr. U.J. onkológus-nőgyógyászként 2012 márciusa óta praktizált a veszprémi Cholnoky Ferenc kórházban - mint kiderült, nyílt titok volt a doktor tarifája, több páciensével is előre közölte az operációk árát, sok esetben pedig 15 ezer forintot is elkért egy sima vizitért, annak ellenére, hogy nem a magánrendelőjében, hanem a kórházban vizsgálta meg a többnyire szerény anyagi körülmények között élő betegeket.  

A műtétekért 150 ezer volt a tarifája, aki pedig elsőre kevesebbet adott az elvártnál, azzal közölte, hogy a fennmaradó részt majd a következő alkalommal rendezze. Előfordult, hogy bár megkapta a kért összeget, az újbóli műtétért ismét pénzt kért - igaz, akkor már "csak" 100 ezret, valamint a kontrollvizsgálatokért is újabb 45 ezret.

Csak akkor volt hajlandó műteni, ha megkapta a pénzt
Akadt olyan beteg, akinek bankintézeti kölcsönhöz is kellett folyamodnia, hogy ki tudja fizetni a kezelés árát. És sajnos olyan is, aki előre letette az asztalra a 150 ezer forintos borítékot rákbeteg felesége műtétjéért, és bár az orvos is bevallotta, hogy a műtét nem sikerült és az asszony nem fog felépülni - aki aztán hamarosan el is hunyt -, a pénzt zsebre tette.

Mindent tagadott
A bíróságon számos tanú megjelent, akik a fentiekhez hasonló dolgokról számoltak be, ám a szembesítésnek nem volt eredménye: a doktor tagadta, hogy pénzt kért volna bárkitől is. Utolsó szó jogán pedig arról beszélt, hogy a "szülészeti osztályon folyó hatalmi harc áldozata lett, el akarták őt üldözni", holott a vaol újságírója szerint nem is pályázott az osztályvezetői állásra.

Az orvost végül egy betege buktatta le, aki hangfelvételt készített arról a beszélgetésükről, amikor az orvos egy vizsgálat alkalmával az anyagiakról kezdett kérdezősködni, és feljelentette a férfit a rendőrségen.

Kollégái elmondása alapján dr. U.J. jó szakember, aki nem követett volna el bűncselekményt, ha utólag fogadja el a hálapénzt.

Forrás: veol.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.03.17