Kisbabáknak szánt hintőporokat, krémeket vizsgált a fogyasztóvédelem - Több termék egészségkárosodást okozhat az NFH szerint

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kisbabáknak szánt hintőporokat, krémeket vizsgált a fogyasztóvédelem - Több termék egészségkárosodást okozhat az NFH szerint A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei 21-féle hintőpor és 19-féle babakrém esetén a tartósítószerek mennyiségi ellenőrzését végezték el, ezen felül a termékek mikrobiológiai vizsgálatára is sor került. A vizsgált 40-féle termék közül 6-féle termék esetén merült fel termékbiztonsági probléma. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei 21-féle hintőpor és 19-féle babakrém esetén a tartósítószerek mennyiségi ellenőrzését végezték el, ezen felül a termékek mikrobiológiai vizsgálatára is sor került. A vizsgált 40-féle termék közül 6-féle termék esetén merült fel termékbiztonsági probléma, mikrobiológiai szempontból a mintavételezett termékek mindegyike megfelelt.

A gyermekeknél, különösen a csecsemőknél és a kisgyermekeknél az egészségük megóvása és védelmének biztosítása a szülők feladata. Ez nemcsak a helyes és tudatos táplálkozást jelenti, hanem a babák bőrének megfelelő ápolását is magába foglalja.

Mi az, hogy bababarát termék?
Ahhoz, hogy a piaci forgalomba kizárólag biztonságos kozmetikumok kerülhessenek, a termékeknek meg kell felelniük a kozmetikai rendelet előírásainak. Ugyanakkor nem könnyű feladat az édesanyák számára eligazodni a kínálati termékpalettán, ennek egyik előfeltétele a hiteles információ az adott termékekről.

A bababarátként hirdetett termékek között is nagy feladatot jelent megtalálni azokat, amelyek valóban nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek például irritálhatják a kicsik bőrét. Ilyen összetevők például egyes felületaktív anyagok (olyan vegyületek, amelyek a zsírt és szennyeződést leoldják a bőrfelületről), irritáló illatanyagok, bizonyos tartósítószerek, vagy szintetikus színezőanyagok. Ezért volt szükség egy, a korábbinál szigorúbb, olyan szabályozásra, mely a lehető legnagyobb hatékonysággal reflektál a piac által kikényszerített verseny hátrányaira.

Mire kell figyelni a kisbabák, csecsemők ápolásakor?
Az újszülöttek, a csecsemők és a kisbabák életében a bőrük egyik leginkább problémás része a pelenkával fedett bőrterület. A vizeletből és a székletből kémiai anyagok szabadulhatnak fel, melyek megváltoztatják a bőr pH értékét, és irritációt, bőrelváltozást, gyulladást okozhatnak. Ezt a problémát a jó nedvszívó-képességű nadrágpelenkák nagymértékben csökkentették, de továbbra is elengedhetetlen a babaápolási kozmetikumok használata.

Hintőporokat és babakrémeket vizsgáltak
A jelenlegi vizsgálat tárgyát a kereskedelemben kapható, és leginkább a pelenkával fedett bőrterületet érintő termékek - mint a hintőporok és babakrémek - képezték.

Tartósítószer- és parabéntartalom
A mintavételezett 21-féle hintőpor és 19-féle babakrém esetén azt vizsgálták a szakemberek, hogy a termékekben lévő tartósítószerek feltüntetésre kerültek-e a címkén, azok mennyisége megfelel-e az előírásoknak. Ellenőrzésre került az is, hogy a tartósítószermentesnek vagy parabenmentesnek jelölt termékek valóban azok-e.

A vizsgált 40-féle termék közül 6-féle termék esetén merült fel termékbiztonsági probléma.

A vizsgált 21-féle hintőpor esetén 1 esetben került megállapításra, hogy olyan tartósítószereket tartalmaz a termék, amelyek a címkén nem kerültek feltüntetésre. 3 esetben került megállapításra, hogy olyan tartósítószert tartalmaznak, amelyek a címkén nem kerültek feltüntetésre, illetve a címkén nem került megjelölésre a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondat, mely jogszabályi kötelezettség. További 2 esetben pedig a címkén nem került megjelölésre a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondat.

2 féle paraben használata 2015. október 16-tól a három év alatti gyermekek pelenkával fedett bőrfelületen való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő kozmetikai termékekben tilos. Minden egyéb esetben - ahol a kérdéses parabeneket alkamazzák - kötelező feltüntetni a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondatot.

A mintavételezett 19-féle babakrém esetén megállapítást nyert, hogy minden termék megfelelt a vizsgált követelményeknek.

Mindkét termékkategóriánál sor került mikrobiológiai vizsgálatra is. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a szabvány szerint felállított követelményeknek mikrobiológiai szempontból valamennyi (összesen 40 db) mintavételezett termék megfelelt.

A vizsgált termékek listáját és az eredményt ezen a linken találod »

Forrás: NFH

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.04.20