Legjobb balatoni strandok 2016: ezeket díjazta a zsűri idén - a te kedvenced köztük van?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Legjobb balatoni strandok 2016: ezeket díjazta a zsűri idén - a te kedvenced köztük van? A legjobb balatoni strandokat a zsűri Kék Hullám zászlóval díjazta. Tudd meg, melyek lettek a legjobb balatoni fürdőhelyek 2016-ban! A balatoni strandok jók, évről évre fejlődnek, összességében elmondható, hogy európai viszonylatban is megállják a helyüket - mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-nek, miután pénteken Alsóörsön átadták a szolgáltatás színvonalát jelző Kék Hullám Zászlókat. Az idén a tavalyinál több, 36 fürdőzőhely üzemeltetője vehetett át zászlót, amelyek többségét északi parti fizetős strandok nyerték el.   

Évről-évre jobbak a balatoni strandok
A tó körüli önkormányzatokat tömörítő BSZ 13. alkalommal hirdette meg a strandminősítő versenyt, amelyre a korábbi éveknél többen, csaknem negyvenen neveztek. Tavaly óta rangsorolják csillagokkal is a zászlót elnyerő fürdőzőhelyeket. Akkor 27 strand érdemelte ki a zászlót, közülük 8 a legjobbaknak járó háromcsillagosat. Az idén már 36 fürdőhely tűzheti ki a kék lobogót, közülük 13 a háromcsillagosat.
     
Balassa Balázs elmondta, a strandok jelentős része az elmúlt évhez képest is fejlődött, és szinte valamennyiről elmondható, hogy törekedett a korábbi minősítés során jelzett hiányosságok orvoslására. Hozzátette, ebből is látszik, hogy jól működik a minősítő rendszer, amelynek legfontosabb célja felhívni a strandüzemeltetők figyelmét arra, hol kell javítaniuk, fejleszteniük a szolgáltatásaikon.
    
Gyermekpancsoló, víztisztaság, gyepfelület, árnyékos rész, játszótér, ingyenes wifi, kerékpártároló - a zsűri szempontjai között
Idén a zsűrizés során kiemelt hangsúlyt kapott az esélyegyenlőség biztosítása, elsősorban a mozgáskorlátozottakra való tekintettel. Háromcsillagos zászlót csak olyan fürdőhely kaphatott, ahol a szolgáltatások biztosításánál, a környezet kialakításánál figyelembe vették a speciális igényeket.
    
A szervezet elnöke közölte: összességében elmondható, hogy az üzemeltetők nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, a rendezettségre. Emellett egyre több helyen épül jó minőségű járda, ültetnek árnyékot adó fákat, a gyepfelületek gondozottak és alig akad olyan strand, ahol ne alakítottak volna ki lidós partszakaszt a kisgyermekes családoknak. Az elmúlt években sokat fejlődtek a strandok a játszóterek, a sportpályák tekintetében is - tette hozzá.
    
Vizsgálták a vízfelület tisztaságát és a meder állapotát is, az utóbbit a fürdőzők megkérdezésével. E téren csak egy-két strandon tapasztaltak hiányosságokat. Bírálati szempont volt a parkolási lehetőség és a kerékpártárolók száma, számított a pontozásnál az értékmegőrző, a hangosítás, a vendéglátóegységek színvonala, valamint az ingyenes wifi, a pelenkázó, a meleg vizes zuhanyozó vagy a dohányzóterület kijelölése is.
     

Legjobb balatoni strandok 2016 - a Balatoni Szövetség döntése alapján


A legtöbb pontot szerző fürdőhelynek járó különdíjat: Vonyarcvashegy Lido strandja kapta.

Elnyerte még a háromcsillagos zászlót:
  • Balatonboglár Platán strandja,
  • Balatonfüred Esterházy és Kisfaludy strandja,
  • Balatonlelle Napfény strandja,
  • Gyenesdiás Diási játékstrandja, Keszthely városi strandja, valamint
  • Balatonakali,
  • Balatonberény,
  • Balatongyörök,
  • Csopak,
  • Szigliget és
  • Zánka községi strandja.
    
A legjobb szabadstrandnak járó különdíjat Balatonboglár Platán strandja érdemelte ki, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park "legzöldebb" strandnak járó különdíjat pedig Gyenesdiás Diási játékstrandjáé lett.

Forrás: MTI
Fotó: balatoniszovetseg.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.07.04