Gyereküléseket vizsgált a közlekedési hatóság! - Melyik gyerekülés számít biztonságosnak a közlemény alapján? Mire kell odafigyelni, ha autóztok?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyereküléseket vizsgált a közlekedési hatóság! - Melyik gyerekülés számít biztonságosnak a közlemény alapján? Mire kell odafigyelni, ha autóztok? Melyik gyerekülés számít biztonságosnak a hatóság közleménye alapján? Mire kell ügyelni, amikor gyerekülést vásárolunk a boltban, interneten? Hogyan kell használni az autós gyereküléseket a KRESZ előírása szerint? Fontos információk a cikkben. Elenyésző számú engedély nélkül forgalmazott, vagy rossz minőségű gyerekülést találtak a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szakemberei a személygépkocsis műszaki biztonság hete keretében tartott országos ellenőrzési akción - közölte a hatóság július 12-én, kedden az MTI-vel.

A gyermekbalesetek harmada a nyári szünidőben történik
A tájékoztatás szerint a feltárt szabálytalanságok döntő többsége sem a gyerekülések minőségére vonatkozott, hanem a magyar nyelvű kezelési, illetve a beszerelési útmutatók hiányoztak. A szakemberek július 4. és 8. között 210 üzletet ellenőriztek.

A közlemény idézi Kovács Tamást, a járműfőosztály vezetőjét, aki ismertette: a közlekedési baleset a gyermekhalálozások legfőbb oka, évente 1500 gyermek sérül meg közúti balesetben, a gyermekbalesetek harmada pedig a nyári szünet alatt történik.

A gyerekülések használata 50-70%-kal csökkenti a halálos balesetek számát
A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a biztonsági övek és a gyermekülések használata 50-70 százalékkal csökkentheti a halálos sérülések kockázatát, ám Európában a gyermeket autóval szállítók 70 százaléka nem használja megfelelően a gyermekülést, így még a legbiztonságosabb rendszer sem ér sokat, sőt, veszélyessé válhat balesetkor.

HOGYAN KELL HASZNÁLNI MEGFELELŐEN A GYEREKÜLÉST A KRESZ SZERINT? »»

Melyik gyerekülés számít biztonságosnak? Csak az "E" jóváhagyási jellel ellátott gyereküléseket vásároljuk
Az NKH közleményében kiemelte: az előírások szerint csak az "E" jóváhagyási jellel ellátott gyereküléseket szabad árusítani, forgalmazni, továbbá az sem mindegy, hogy az előírás melyik verziója szerint jóváhagyott az ülés. A vásárló a megfelelősséget a gyermekülés alján vagy hátoldalán fellelhető narancssárga címke alapján tudja ellenőrizni.

A közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák kiszűrésére, valamint a biztonsági övek állapotának és a légzsákok visszajelző lámpáinak ellenőrzésére is koncentrált. A csaknem 6000 megállított és megvizsgált jármű közül 407-ről derült ki, hogy műszaki állapota nem megfelelő - olvasható a közleményben.

MTI 2016. július 12.
Fotó: Internet

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.07.13