Életmentő lélegeztető gépekre gyűjt a Heim Pál Gyermekkórház

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Életmentő lélegeztető gépekre gyűjt a Heim Pál Gyermekkórház Évente 270-300 súlyos, életveszélyes állapotban lévő gyermeket gyógyítanak hazánk legnagyobb gyermekgyógyászati intézményében, a Heim Pál kórházban, ezért égetően szükség lenne több, a mai technológiának megfelelőbb lélegeztető-gépekre. Évente 270-300 súlyos, életveszélyes állapotban lévő gyermeket gyógyítanak hazánk legnagyobb gyermekgyógyászati intézményében, a Heim Pál Gyermekkórházban, ezért égetően szükség lenne több, a mai technológiának megfelelőbb lélegeztető-gépekre.

A kórház jelenleg 4 darab olyan lélegeztetőgéppel rendelkezik, amely korszerűségének és modernitásának köszönhetően kiemelkedően segíti és támogatja az életveszélyes állapotban lévő gyermekek gyógyulási esélyeit. A Kórház most fejleszti Intenzív osztályán az ágyak számát és így a jelenlegi lélegeztetési kapacitás kevésnek bizonyul. Ezért a Gyermekkórház vezetése az Alapítvány, az Alapítvány pedig közleményében az adományozók segítségét kéri.

Számos olyan betegség van, amely indokolttá teszi a kórházban ápolt gyermekeknél a lélegeztető gép használatát. Az egészségügyi intézmény intenzív osztályán újszülött kortól, egészen 18 éves korig látnak el többek között súlyos életveszélyes állapotú légzőszervi, belgyógyászati, többszörösen sérült gyermekeket, de itt gondozzák a koponya- és agysérült gyermekéket is.

Életmentő lélegeztető gépekre gyűjt a Heim Pál Gyermekkórház

- Gépi lélegeztetést illetve intenzív osztályos kezelést igényelnek azok a betegek is, akik nagy, vagy elhúzódó, illetve speciális (fül-orr-gégészeti, mellkasi, idegsebészeti) műtéteken esnek át - mondta Smrcz Ervin, a Heim Pál Fejlesztéséért Alapítvány Kuratórium elnöke.

- A légzéstámogatás, lélegeztetés során olyan gyermekeknek tudunk segíteni, akiknek valamilyen okból a saját légzésük nem megfelelő. Ez adódhat a tüdő- és légutak betegségeiből, a légzés szabályozásának zavaraiból (asthma, tüdőgyulladás, elhúzódó görcsroham, epilepszia, agysérülés, idegrendszert érintő fertőzések, de akár egy bordatörés is indokolttá teheti a lélegeztető gép alkalmazását” – tette hozzá az Alapítvány vezetője.

Mint elmondta, sok gyerekosztályt bezártak, elsősorban szakemberhiány miatt, így egyre nagyobb a Heim Pál Gyermekkórház megterhelése. Az intenzív kezelésre is egyre nagyobb a megnövekedett betegek között az igény, ezért a Kórház vezetése az Intenzív osztály ágyainak a növeléséről határozott. Az ágyak mellett természetesen a gyógyításhoz szükséges műszerek számának növelése is szükséges, és bár a lélegeztető gép az Intenzív osztály alapműszere, ennek ára nagyon magas, ezért csak sok adományozó együttműködésével tudja az Alapítvány biztosítani.

Progresszív ellátás keretében az ország egész területéről érkeznek betegek a Heim Pál Gyermekkórházba, nagy számban, más gyermek intenzív osztályokról illetve más kórházak gyermekgyógyászati osztályáról. Az egészségügyi intézményben 2015-ben 100 beteg igényelt gépi lélegeztetést, az átlagos lélegeztetési napok száma 4,54 volt, ám ezek a számok évről-évre emelkednek.

- A leghasznosabbak és a betegeink legnagyobb részénél alkalmazhatóak azok a modern, nagy tudású lélegeztető gépek, melyek alkalmasak többek között a 2-3 kg és akár 100 kg testtömegű gyermek lélegeztetésére, képesek a lélegeztetési lehetőségek teljes palettájára, aktív légúti párásító és gyógyszerporlasztó rendszerük van illetve a lélegeztető gépről való leszoktatást segítő NAVA üzemmódot is alkalmazzák - tette hozzá az elnök.

A Heim Pál Gyermekkórháznak jelenleg négy darab olyan gépe van, ami megfelel a fent említett követelményeknek. Három gépük közepes tudású (5-13 évesek). Az egészségügyben használt gépek elfogadott amortizációs ideje 10 év, így a kórház gépparkja eléggé elavult.

- A legnagyobb forgalmú és legszélesebb spektrumú gyermekkórház hátterét biztosító intenzív osztályként szeretnénk betegeink számára az elérhető legkorszerűbb ellátást nyújtani, melynek alapvető része a korszerű és biztonságos gépi lélegeztetés, ezért kérjük támogassa pályázatunkat – kérte Smrcz Ervin, a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány elnöke.

További információért tekintsd meg a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány web- illetve Facebook oldalát.

Weboldal: http://heimalap.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/heimpalkorhazalapitvany

Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány számlaszáma, melyre a támogatásokat el lehet juttatni: MKB 10300002-20373229-00003285

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.08.23