Éveken át molesztálta a gyerekeket a bicskei gyermekotthon igazgatója

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Éveken át molesztálta a gyerekeket a bicskei gyermekotthon igazgatója Újabb szexuális erőszak esete döbbentette meg az országot. Hosszú éveken keresztül molesztálta szexuálisan a bicskei gyermekotthon igazgatója az intézmény fiatal lakóit. Két fiú csak most mert nyilatkozni az ügyben. Az igazgatót azonnal felfüggesztették állásából. További részletek a cikkben. Újabb szexuális erőszak esete döbbentette meg az országot. Hosszú éveken keresztül molesztálta szexuálisan a bicskei gyermekotthon igazgatója az intézmény fiatal lakóit. Két fiú csak most mert nyilatkozni az ügyben. Az igazgatót azonnal felfüggesztették állásából.

Éveken keresztül zaklatta az intézmény igazgatója a kamaszfiúkat
Az RTL Klub 2016. október 5-e, szerda esti híradója, majd a Házon kívül című műsor fedte fel, hogy a rendőrség egy hónapja nyomoz szexuális erőszak gyanúja miatt a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen. A kereskedelmi csatorna felvételein az intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal is megszólalt. A fiatal azt mondta, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket. Neki négy éven keresztül volt intim viszonya az igazgatóval.

Egy másik fiú - aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot - a műsorban azt állította, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok. A rendőrség a kereskedelmi televíziónak megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben - írja az MTI.

A legkiszolgáltatottabb gyerekek estek áldozatul
Az egyik zaklatott fiú elmesélte, hogy kamaszként érezte, hogy amit az igazgató rendszeresen kér tőle, az bűnös dolog, de a kiszolgáltatott helyzete miatt nem mert senkinek szólni, és nem tudott semmit tenni. Egy másik fiú is pedig arról számolt be, hogy a folyamatos irodai zaklatásokból hogyan lettek rendszeres találkozók az igazgató lakásán.  Az eset feltárta, hogy éppen a legkiszolgáltatottabb gyerekek voltak az igazgató áldozatai, akiken sajnos még az sem segített, hogy évekkel korábban két nevelő és egy pszichológus is megtudta, hogy mi folyik az intézetben. Az egyik nyilatkozó szerint az igazgatónak több száz áldozata is lehetett - írja a 24.hu.

Az igazgató 26 éve vezeti az otthont, Bicske díszpolgára, elnökölte az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságát is. Megkapta az egyik legrangosabb pedagógiai kitüntetést, a gyermekvédelemben végzett munkáját pedig állami kitüntetéssel, bronzkereszttel ismerték el.

Az igazgatót azonnal felfüggesztették az állásából
Feljelentést tett és vizsgálat indított a bicskei gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanúja miatt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), amelyről 2016. október 6-án, csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.
A közlemény szerint a gyermekotthonokat működtető SZGYF azonnal felfüggesztette állásából a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, és feljelentést tett a rendőrségen, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által 2016. szeptember 23-án tudomást szerzett az intézményben történt szexuális zaklatás gyanújáról.

Legutóbb 2014-ben szigorították a gyermekvédelmi rendszert - egyre szigorúbb fellépés a zaklatók ellen
Kiemelték, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az ilyen eseteket feltárja, megelőzze és a zaklatókat bíróság elé állítsa.
Emlékeztetnek arra: a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését.
A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten szigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben - írták, hozzátéve: a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy ne tömeges, állami intézményekben helyezzék el őket, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek.

Hamarosan újra módosítják a gyermekvédelmi törvényt
Mindennek nyomán ez év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása.
A főigazgatóság közölte, emellett hamarosan a parlament elé kerül a gyermekvédelmi törvény módosítása, amely reményeik szerint még nagyobb védelmet ad a gyermekeknek.

Fotó: fejer.szgyf.gov.hu (archív)
Forrás: MTI 2016. október 6.

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.10.07