Ezt a kölesgolyót ne add a babádnak, gyermekednek! Szívritmuszavart és más idegrendszeri tüneteket is okozhat, figyelmeztet a Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezt a kölesgolyót ne add a babádnak, gyermekednek! Szívritmuszavart és más idegrendszeri tüneteket is okozhat, figyelmeztet a Nébih Sok kisgyerek által is fogyasztott és közkedvelt kölesgolyót vont ki a forgalomból a Nébih, mert két összetevője meghaladta a felső határértéket. Pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat az ismert országos áruházláncban kapható kölesgolyó. Vigyázat, gyerekeknek semmiképpen ne adjuk! Extrudált földimogyoró, illetve enyhén sózott ízesítésű Tesco Organic bio köles golyókat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) magas atropin- és szkopolamin tartalmuk miatt, ami gyermekeknél megbetegedéseket okozhat - közölte a Nébih 2016.10.20-án, csütörtökön.

Ezt a kölesgolyót ne add a babádnak, gyermekednek! Szívritmuszavart és más idegrendszeri tüneteket is okozhat, figyelmeztet a Nébih


Ez a kölesgolyó kifejezetten csecsemőkre és kisgyermekekre veszélyes
A közlemény szerint a két anyag felnőttekre nem jelent veszélyt, azonban gyermekeknél a szervezetbe jutott atropin és szkopolamin befolyásolja a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat. Bár hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani, a panaszok észlelése esetén orvoshoz kell fordulni - közölte a Nébih.

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek, amelyeknek jogszabályban meghatározott felső határértéke kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Az extrudált köles golyó nem tartozik ebbe a kategóriába, a Nébih laboratóriumában mért értékek alapján azonban - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi beviteli referenciaértéket alapul véve - a tételek fogyasztása gyermekeknek kockázatos lehet.

Ezt a kölesgolyót nem szabad adni a gyerekeknek
A közlemény szerint az érintett termékek neve:
Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, illetve
Tesco Organic enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból.
A termékek gyártója az I love Bio Kft.. A földimogyoró ízesítésű 75, az enyhén sózott 150 grammos kiszerelésben volt elérhető.
A termékek minőség-megőrzési ideje és tételazonosítója: 18.01.2017. L 16-0899, illetve 09.11.2016. L 16-0874.

A hatóság azt kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

Forrás: MTI 2016. október 20.

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.10.21