Óraátállítás 2016 ősz: melyik napon kell állítani az óránkat? Kevesebbet vagy többet alhatunk egy órával?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óraátállítás 2016 ősz: melyik napon kell állítani az óránkat? Kevesebbet vagy többet alhatunk egy órával? A magyarok 80 százaléka, ötből négy ember eltörölné az óraátállítást - derült ki egy utazási oldal felméréséből. Az MTI-nek eljuttatott kutatásból az is kiderült, hogy minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert. A magyarok 80 százaléka, ötből négy ember eltörölné az óraátállítást - derült ki egy utazási oldal felméréséből. Az MTI-nek eljuttatott kutatásból az is kiderült, hogy minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert.

Ezért ellenzik az óraátállítást
Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba. Az 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak az óraátállítást követően.

Óraátállítás 2016 ősz: melyik napon kell állítani az óránkat? Kevesebbet vagy többet alhatunk egy órával?

Van, aki támogatja
A téli időszámításra átállás támogatottsága a településmérettel fordítottan arányos: a kisebb települések lakói között népszerűbb ez az elképzelés, mint a nagyobb városokban.
 
Akárhogy is, az óraátállítás egyelőre maradt: 2016 őszén október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás. Ami egyben azt is jelenti, hogy egy órával meghosszabbodik a 4 napos ünnep - ennek legalább lehet egy kicsit örülni.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.10.26