"Azért szeretem az apukámat, mert apa nélkül nem lenne világ a világ" - Tündéri videóban üzennek a gyerekek saját apukájuknak

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Apa vagy? Akkor növessz bajuszt, mert november van! Anya vagy? Akkor meséld el apának, hogy mi is az a Movember Mozgalom! Az idén immár nyolcadik alkalommal láthatsz a tévében, utcán furcsa bajuszt hordó férfiakat, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a legfontosabb ügyre: az apukák, családfenntartók, férfiak egészségének fontosságára. Növessz bajuszt és ments meg egy manust! - így szól a Movember Hungary Egyesület hangzatos mottója. A "bajuszos mozgalomként" is ismert kampány célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét a prosztatarák szűrés fontosságára. És mivel tudjuk, hogy a férfiak a munka, a családfenntartás, a napi mókuskerék mellett nem igazán tudnak odafigyelni magukra, ezért nekünk nőknek kell helyettük ezt megtennünk.

Mi is az a Movember Mozgalom?
Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát és világszerte megnövesztik a bajuszukat. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy nekik is törődniük kell az egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel: a prosztatarákkal.
A bajusz egyfajta „kitűző”, amelyet büszkén visel gazdája, valahogy úgy, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

Magyarországon évről-évre egyre szélesebb körben ismert a Movember Mozgalom, az idén immár nyolcadik alkalommal kerülnek a figyelem központjába az összetéveszthetetlen bajuszt viselő mozgalmi tagok. És bár a mozgalom célja nagyon is komoly, a bajuszos szimpatizánsok, az úgynevezett bajuszhuszárok, bajuszkodó támogatók többnyire viccesen, könnyed és laza hangvételben igyekeznek a vállalt küldetésüket teljesíteni.

Mert Apa csak egy van! - a videóban gyerekek beszélnek az imádott apukájukról
Ebben a kedves videóban 6 év körüli gyerekeket kérdeztek arról, hogy miért és mennyire szeretik az apukájukat, és azt, hogy milyen erős az ő apukájuk. Nagyon szívmelengető válaszok születtek! Mutasd meg a párodnak, férjednek te is ezt a videót, hogy ő is megértse a Movember Mozgalom felhívásának világos üzenetét: neki is bizony oda kell figyelnie magára, mert a gyereketeknek még sokáig szüksége lesz rá!



Hogyan lehet a Movember mozgalomhoz csatlakozni?
Ha már felelősségteljes apuka vagy, de legalábbis egyszer majd az szeretnél lenni, és szimpatizálsz a mozgalommal, akkor csatlakozz te is! A következőt kell tenned: először is növessz bajuszt, másodszor pedig fáradj el egy prosztaták-szűrésre.

Egy movemberista jelölt november hónapban bármikor csatlakozhat a kezdeményezéshez, a lényeg mindössze annyi, hogy egész hónapban gondosan kell ápolnia a bajuszát. A szakáll viselése ebben a mozgalomban sajnos nem elfogadott, ugyanis a szőr nem érhet össze az állon. Így kiesik a kecskeszakáll, a körszakáll és a teljes arcszőrzet is.
A lenti fotón megmutatjuk, hogy hogyan is néz ki egy igazi movemberista.


Növessz bajuszt! Movember van! - áll az fmc.hu felhívásában

A bajuszt minden movemberista úriember módjára viseli, és ha beszélgetések során szóba kerül a "movemberi" bajusz, akkor az remek alkalom lehet a témáról meggyőzni másokat is. Egy elhivatott movemberista ezeken felül részt vesz valamelyik bajuszos eseményen (amiről a mentsmanust.hu honlapon lehet tájékozódni) vagy valamelyik kampányzáró bulin.

Ha felelősségteljes anyuka vagy, akkor úgy tudsz te is a mozgalomhoz csatlakozni, hogy felhívod a környezetedben élő férfiak figyelmét az ügy fontosságára, és terjeszted a mozgalom küldtetését.

Az idei évben "bajuszkodó támogatók" között szerepel például Harsányi Levente műsorvezető, Sipos F. Tamás énekes, Imre Géza olimpikon, és még sokan mások.

Prosztatarákról - röviden


Évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, közülük körülbelül 1500-an sajnos életüket vesztik ebben a betegségben - olvasható a mentsmanust.hu-n, a mozgalom honlapján. Az ismert színészek közül például Ben Stiller és Robert De Niro is érintett volt a betegségben, de a korai diagnosztizálásnak és a rendszeres szűréseknek köszönhetően túlélték a betegséget.

Negyven éves kor felett bárkinél bármikor megjelenhet
A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bárkinél bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, negyven év felett emiatt már ajánlott évenként is megvizsgáltatni a prosztatánkat. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül és jól kezelhető lesz.

Az időben felismert prosztatarák gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható, a beteg számára így jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha a prosztatarákos beteg jól megválasztott és időben alkalmazott terápiás beavatkozásban részesül.

Forrás: http://www.mentsmanust.hu
Facebook: https://www.facebook.com/MovemberHungary/

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.11.09