10-ből 9 szülő elköveti ezt a hibát, amikor autóba ülteti télen a gyermekét - Életveszélyes lehet, ha nem jól használod a gyerekülést!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


10-ből 9 szülő elköveti ezt a hibát, amikor autóba ülteti télen a gyermekét - Életveszélyes lehet, ha nem jól használod a gyerekülést! Télen minden szülő természetesnek veszi, hogy a hideg ellen beöltözteti a gyermekét sapka-sálba, meleg kabátba. Ám gondoltad volna, hogy az a pufidzseki, ami a zimankó ellen tökéletesen véd, veszélyes is lehet a gyerekre nézve az autós gyerekülésben? Télen minden szülő természetesnek veszi, hogy a hideg ellen beöltözteti a gyermekét sapka-sálba, meleg kabátba. Ám gondoltad volna, hogy az a pufidzseki, ami a zimankó ellen tökéletesen véd, veszélyes is lehet a gyerekre nézve?

Ha kicsi gyermeked van, ő bizonyára autósülésbe csatolva utazik a kocsiban - ez sem nyáron, sem télen nincs másképp. Felöltözteted a picit, aztán hopp, be az ülésbe, meghúzod az 5 pontos biztonsági övet, becsatolod, és azt gondolod, minden létezőt megtettél a gyermek biztonságáért.

Ezért veszélyes a téli dzseki az autóban
Ez azonban hatalmas tévedés! Az amerikai TODAY tévés magazin videós ütközésvizsgáló teszttel bizonyította be, milyen végzetes lehet ilyenkor egy ütközés az autóval. A teszt során a gyerekméretű bábut téli dzsekiben csatolták a gyermekülésbe, majd körülbelül 50 km/h-s sebességre felgyorsulva ütköztették.

A teszt során kiderült, hogy a szorosnak vélt becsatolás egyáltalán nem védte meg a bábut, ami teljesen előrebicsaklott az ütközés következtében. Elképzelni is szörnyű, mi történhet hasonló esetben egy valódi gyermekkel.

Mint Sue Auriemma autós szakértő a teszt kapcsán elmondta, ezért tilos a gyermeket nagykabátban beövelni - ehelyett le kell venni róla a kabátot, és inkább rátakarni, vagy plédet, takarót használni, amíg az autó át nem melegszik.

Sőt, hasonlóak érvényesek a felnőttekre is: számukra is ugyanolyan veszélyes lehet, ha bélelt kabátban csatolják be magukat a volán mögött vagy az autóülésen.

Magad is kipróbálhatod: húzd meg és csatold be az övet a gyermekeden télikabátban, majd vedd le róla a kabátot, ültesd még egyszer az ülésbe - meglátod, jócskán tudsz még húzni az öv szorosságán, amiről a télikabátos verzióban már azt gondoltad, eléggé szoros.

Nézd meg a videót is a tesztről!



Nézd meg korábbi cikkünkben, hogyan utazhatnak a babák és gyerekek az autóban a KRESZ szabályai szerint »

Fotó: goodhouseparenting.com

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.12.01