Mentőautóban halt meg egy 22 hónapos kisgyermek Köröm községnél - Agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják a halálát

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Mentőautóban halt meg egy 22 hónapos kisgyermek Köröm községnél - Agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják a halálát Járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják egy 22 hónapos kisgyermek halálát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője december 27-én, kedden az MTI-vel. Járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják egy 22 hónapos kisgyermek halálát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője december 27-én, kedden az MTI-vel.

Asztalos Ágnes tájékoztatása szerint december 23-án a mentőautóban meghalt egy 22 hónapos gyermek, amikor Köröm községből kórházba vitték.

A tünetek alapján agyhártyagyulladás is lehet
A tünetek alapján felmerült a járványos agyhártyagyulladás gyanúja, ezért az esetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház telefonon bejelentette a népegészségügyi feladatkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak.

A főosztályvezető közlése szerint a területileg illetékes Miskolci Járási Hivatal népegészségügyi szakemberei azonnal megkezdték a helyszíni járványügyi vizsgálatot, amelynek célja a fertőzés veszélyének kitett, a gyermekkel szoros kapcsolatban lévő emberek felkutatása, a szükséges intézkedések megtétele volt.

Más nem betegedett meg a gyermek közelében
A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy más beteg nincs az érintettek körében. Az elhunyt gyermek közvetlen környezetében élőknek antibiotikumot adtak a további megbetegedések megelőzése érdekében.

A szakember közleményében azt írta: a járványos agyhártyagyulladás kórokozója (meningococcus baktérium, neisseria meningitidis) pontos szerocsoportjának laboratóriumi vizsgálattal történő igazolása folyik, a meningococcus okozta megbetegedés cseppfertőzéssel terjed, legtöbbször gyors lefolyású agyhártyagyulladást, azonban sajnos néhány esetben pár óra alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz. Hozzátette: a kórboncnoki vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Kapcsolódó cikkünk: Milyen tünetek utalnak agyhártyagyulladásra? Ha ezt látod a gyermekednél, azonnal vidd orvoshoz »

December elején Budapesten halt meg egy 18 éves gimnazista fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek az orvosok.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.12.27