Termékvisszahívás: szalmonellával fertőzött kölesgolyót találtak! - Milyen tüneteknél gyanakodj szalmonellafertőzésre?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás: szalmonellával fertőzött kölesgolyót találtak! - Milyen tüneteknél gyanakodj szalmonellafertőzésre? Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország Bt. - tette közzé a cég szerdán a honlapján. Mely termékre vonatkozik a visszahívás? Mi a szalmonellafertőzés, mik a tünetei, hogyan kezelhető? Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország Bt. - tette közzé a cég szerdán a honlapján. A kisgyermekes, egészségtudatos szülők által közkedvelt terméket senki ne fogyassza el.
   
Melyik termékre vonatkozik?
A tájékoztatás szerint a fogyasztók egészségének védelme érdekében a Lidl Magyarország Bt. visszahívja azon Circuss Bio kölesgolyó, Barbecue ízű, 120 grammos termékét. (A terméken a következő minőségmegőrzési idő szerepel: 21.05.2017.)

Termékvisszahívás: szalmonellával fertőzött kölesgolyót találtak! - Milyen tüneteknél gyanakodj szalmonellafertőzésre?A visszahívás oka, hogy a szóban forgó termékben a Lidl saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella szennyezettséget mutattak ki. A szalmonella baktériumok elszaporodva fertőző megbetegedést okozhatnak. A száraz helyen tárolt és snackként, szárazon fogyasztott kölesgolyóban a szalmonella baktériumok elszaporodása azonban nem valószínű - jegyzi meg a Lidl közleménye.

Mit tehetsz, ha már megvásároltad?
A kiskereskedelmi lánc kéri a vásárlókat: amennyiben a fenti minőségmegőrzési idejű termékből vásároltak, ne fogyasszák el, hanem azt bármely Lidl üzletbe vigyék vissza. A vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

A termékvisszahívás kizárólag a 21.05.2017-es minőségmegőrzési idejű Circuss Bio kölesgolyó, Barbecue ízű, 120 grammos terméket érinti. A Lidl által forgalmazott más termékre a visszahívás nem vonatkozik. A Lidl Magyarország Bt. - a termék gyártója nevében - elnézést kér az okozott kellemetlenségért - áll a közleményben.

A szalmonellózis tünetei, kezelése
A szalmonellafertőzés tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, véres széklet, hasi görcsök, magas láz, hidegrázás. Székletmintából tudják kimutatni, ezért szükséges, hogy a beteg eljusson orvoshoz.

A tünetek általában 8-48 órával  a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek. Ritkán előfordulhat ízületi gyulladás is, ha a baktérium a véráram útján eljut az ízületekbe. A tünetek rendszerint 3-5 nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat - ebben az esetben a baktérium többnyire az epehólyagban él és ott szaporodik, így az ember tovább fertőzhet másokat.

Kezelése leginkább tüneti - folyadékpótlás, görcsoldás, lázcsillapítás, ám ha van szövődmény, antibiotikum kúra egészíti ki mindezt.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.01.19