Kompetenciamérés 2016: itt vannak a feladatsorok matematikából és szövegértésből, megoldókulccsal - Milyen eredmények születtek az egyes iskolákban?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kompetenciamérés 2016: itt vannak a feladatsorok matematikából és szövegértésből, megoldókulccsal - Milyen eredmények születtek az egyes iskolákban? Megjelentek, és az Oktatási Hivatal honlapján elérhetőek a 2016. évi Országos kompetenciamérés iskolákra vonatkozó és tanulói adatai. Amint az Oktatási Hivatal infografikájából kiderül, a tavalyi évben 4308 iskola 242 394 tanulója - 6., 8., és 10. osztályos diákok - írta meg a mérést. Megjelentek, és az Oktatási Hivatal honlapján elérhetőek a 2016. évi Országos kompetenciamérés iskolákra vonatkozó és tanulói adatai. Amint az Oktatási Hivatal infografikájából kiderül, a tavalyi évben 4308 iskola 242 394 tanulója - 6., 8., és 10. osztályos diákok - írta meg a mérést.

A mérésben alkalmazott feladatok nem az adott tanévi tananyag ismeretanyagát kérik számon, hanem azt vizsgálják, hogy a diákok a közoktatásban addig elsajátított ismereteket milyen mértékben tudják alkalmazni a mindennapi életből vett feladatok megoldásában.

Milyen tudást mértek?
A szövegértés területen a különböző szövegekhez - elbeszéléshez, rövid történethez, magyarázó szöveghez, menetrendhez vagy éppen egy szórólaphoz - kapcsolódó kérdések jellemzően az információk visszakeresését, következtetések levonását, kapcsolatok felismerését vagy a szöveg részeinek vagy egészének értelmezését várják el a tanulóktól minden évben.

A matematikateszt pedig arra igyekszik fényt deríteni, hogyan képesek a tanulók a mindennapi élet során használni az iskolában tanult matematikai tudásukat - például mennyiségek és műveletek; hozzárendelések és összefüggések; alakzatok síkban és térben; események statisztikai jellemzői és valószínűsége.

kompetencia

Milyen eredmények születtek?
Az eredmények alapján a tanulók matematikai képességei 6.-ról 8. évfolyamra jelentős mértékben fejlődnek, míg 8.-ról 10. évfolyamra kevésbé. Ami a szövegértést illeti, a tanulók képességei 6.-tól 10. évfolyamig egyenletesebben fejlődnek.

Ha a 2008 és 2016 közötti eredményeket vesszük, akkor megállapítható, hogy 2008 óta nincs jelentősebb változás az országos átlageredményben sem matematikából, sem szövegértésből, csak kisebb ingadozások figyelhetők meg.

Kíváncsi vagy a feladatsorokra? Itt nézheted meg a tavalyi és a korábbi évek feladatsorait évfolyamokra bontva, valamint megoldókulcsot is találsz! »

Telephelyi jelentés - hogyan teljesített a gyermeked? Miként szerepeltek a gyermeked iskolájának tanulói?
A telephelyi jelentésből minden érdeklődő sokoldalú képet kaphat az egyes iskolák jellemzőiről, megismerheti az adott iskola, és annak osztályai teljesítményadatait, az iskolai munka fejlesztő hatását.

Megtudható továbbá az is, hogy az iskolába járó diákok szociokulturális hátterük szempontjából milyenek, és látható az is, hogy az ebből adódó hátrányokat az iskola mennyiben tudja kompenzálni.

A tanulói jelentés azt tartalmazza, hogy a diák pontosan milyen feladatokat kapott, és azokat milyen eredményesen oldotta meg, mindezt ahhoz is viszonyítva, hogy a többi gyerek az adott feladatot milyen sikerrel teljesítette. Ugyanitt látható, hogy a diák teljesítménye az ország összes tanulója, az iskola tanulói, illetve az osztály tanulói teljesítményéhez viszonyítva milyen. A jelentés bemutatja, hogy az előző, azaz a két évvel az előtti méréshez képest a gyerekek teljesítménye hogyan változott. Itt nézheted meg az egyes iskolák eredményeit »

Így tudhatod meg, hogyan teljesített a gyermeked
Az információkat a szülő a tanulói mérési azonosító felhasználásával ismerheti meg. A tanulói mérési azonosítót a mérésben részt vevő tanulók kézhez kapták, de a tanuló iskolája bármikor képes újra előállítani azt.

A 2016. évi Országos kompetenciamérés eredményeinek feldolgozása folytatódik. Az eredmények általános összefüggéseit elemző Országos jelentés megjelenésének jogszabályi határideje április 27-e - írták.

Forrás: MTI, oktatas.hu
Fotó: oktatas.hu, Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.03.01