Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Kilencosztályos általános iskola, új Nemzeti Alaptanterv, átalakuló pedagógusképzés - Milyen változásokat ter - Szülők Lapja

Kilencosztályos általános iskola, új Nemzeti Alaptanterv, átalakuló pedagógusképzés - Milyen változásokat tervez a kormány 2019-től?

Szülőklapja képA keddi köznevelési kerekasztal témája lesz a kilencedik évfolyam beillesztése az oktatási rendszerbe, és most kezdődik erről a szakmai egyeztetés. Az MSZP szerint a kilenc évfolyamos általános iskola ismételt napirendre tűzésével a kormány a szakgimnáziumi érettségi botrányról akarja a figyelmet elterelni.

Szerző: Szülők lapja
2017-03-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A keddi köznevelési kerekasztal témája lesz a kilencedik évfolyam beillesztése az oktatási rendszerbe, és most kezdődik erről a szakmai egyeztetés - Az MSZP szerint a kilenc évfolyamos általános iskola ismételt napirendre tűzésével a kormány a szakgimnáziumi érettségi botrányról akarja a figyelmet elterelni.
    
Milyen változásokat tervez a kormány?
- kilenc évfolyamos általános iskola, a plusz egy év az óvoda és az iskola közé épülhetne be, felette az iskolarendszer nem alakulna át
- radikálisan új szemléletű Nemzeti Alaptanterv (NAT), melyben a tanuló állna a középpontjában, és a tartalma igazodna a megváltozott környezethez
- pedagógusképzés és -továbbképzés felülvizsgálata

Mit lehet tudni a 9 évfolyamos általános iskolai tervről?
Palkovics László oktatási államtitkár elmondta, a plusz egy évfolyamot az óvoda és az általános iskola közé illesztenék, tehát az "alapozó szakaszban", mintegy "előképzőként" jelenne az meg, ugyanakkor a szakmai vita erről is fog szólni, hogy hova illesszék be a plusz egy évfolyamot.

Palkovics László a téma kapcsán szerdán, az M1 csatornán azt is elmondta, az óvoda sikeres eleme az oktatási rendszernek, és azt látják: minél hamarabb kerül valaki közösségbe, annál jobb a későbbi tanulási képessége. A plusz egy évfolyam egy átmeneti év lenne, hasonló rendszer működik Németországban, Finnországban és Franciaországban - ismertette, hozzátéve, hogy ezek az országok a PISA-felméréseken épp azért teljesítenek jól, mert az alapkészségekre, a kognitív képesség kialakulására több időt szánnak. Úgy látja, Magyarországon is jól láthatóak a kötelező óvodáztatás első pozitív eredményei.

Az államtitkár korábban kitért arra, hogy a 9. évfolyam bevezetésének sokféle vetülete van. Ezek között említette a pénzügyi források emelését, a pedagóguslétszám növelését, valamint a pedagógus-továbbképzés számának emelését is. A 9. évfolyamot a 2019-es tanévtől vezetnék be.

Miben változna a NAT?
Csépe Valéria megjegyezte, a most hatályos alaptantervben sok jó elem van, de a rendszerében, a tartalmi illeszkedésben komoly hiányosságok vannak; a munka világa másfajta képességeket kíván meg napjainkban. Nem elsősorban tantárgyakban, hanem műveltségterületekben kell gondolkodni, amelyek az ismeret, a tudás és a készségek köré szerveződnek. Tanulni kell megtanítani a gyerekeket. Egyelőre a koncepció egyeztetése kezdődik meg, a részleteknél még nem tartanak - hangzott el arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e tantárgyak eltörlése.

Az ismeretközpontúság nem azt jelenti, hogy a tananyagot feltétlenül csökkenteni kellene, hanem át kell strukturálni, az ismeret és a készség arányait pontosan meg kell határozni a műveltségterület és életkor alapján egyaránt.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

    
Versenyképes iskolát szeretnének, amely olyan tanulókat bocsát ki, akik alkalmazkodni tudnak, és olyan nemzeti alaptantervet szeretnének, amely követi azt, hogy az iskola, az oktatási rendszer egy dinamikusan változó organizmus - ismertette Csépe Valéria.

Hogyan alakulna át a pedagógusképzés?
Sipos Imre hozzátette: szükség van a pedagógusképzés, -továbbképzés felülvizsgálatára, ami szemléletbeli és jogszabályi változásokat egyaránt jelent majd. Az osztatlan képzésnél a felső tagozatban oktató és a középiskolai tanárok képzéseit egységesebbé teszik, pedagógiai, pszichológiai és szakmódszertani területekre kiemelt hangsúlyt fektetnének. A továbbképzéseket a felsőoktatási intézményekhez szeretnénk telepíteni - erősítette meg.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár közölte: a Nemzeti alaptanterv kidolgozása, a tanárképzés és -továbbképzés átalakítása mellett a digitális fejlesztésekre és a hozzá kapcsolódó komplex intézkedéscsomag végrehajtására is szeretnének hangsúlyt fektetni. Uniós forrásból tervezik a mérési rendszerek fejlesztését is - mondta.

Az ellenzék véleménye: figyelemelterelés a kilencedik évfolyam bevezetése
Az, hogy a kilenc évfolyamos általános iskolát ismét "bevetette" a kormány, figyelemelterelés az érettségi botrányról és a rossz oktatási rendszerükről - értékelte Kunhalmi Ágnes, aki szerint amíg 16 éves korig tart a tankötelezettség, megtanulhatatlan a nemzeti alaptanterv, uniformizálás és központosítás, egyentankönyvrendszer van, addig a kilenc évfolyamos általános iskola "gumicsont", amin lehet rágódni.

Hozzátette: a kilenc évfolyamos általános iskolának akkor van értelme, ha az alsó tagozatot hosszabbítják meg, de ennek is akkor, ha a tankötelezettség nem 16 év.


Palkovics László szerint az óvoda sikeres eleme az oktatási rendszernek, s azt látják: minél hamarabb kerül valaki közösségbe, annál jobb a későbbi tanulási képessége. A plusz egy évfolyam egy átmeneti év lenne, hasonló rendszer működik Németországban, Finnországban és Franciaországban - ismertette, hozzátéve, hogy ezek az országok a PISA-felméréseken épp azért teljesítenek jól, mert az alapkészségekre, a kognitív képesség kialakulására több időt szánnak. Úgy látja, Magyarországon is jól láthatóak a kötelező óvodáztatás első pozitív eredményei.

Forrás: MTI
Fotó: pixabay.com

Címkék: kilencosztályos iskola, 9. évfolyam, kilencedik évfolyam, óvoda, általános iskola, plusz egy évfolyam, tanév, szakgimnáziumi érettségi botrány, szakgimnázium, érettségi,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Kompetenciamérés 2016: itt vannak a feladatsorok matematikából és szövegértésből, megoldókulccsal - Milyen eredmények születtek az egyes iskolákban?
Kompetenciamérés 2016: itt vannak a feladatsorok matematikából és szövegértésből, megoldókulccsal - Milyen eredmények születtek az egyes iskolákban?

Megjelentek, és az Oktatási Hivatal honlapján elérhetőek a 2016. évi Országos kompetenciamérés iskolákra vonatkozó és tanulói adatai. Amint az Oktatási Hivatal infografikájából kiderül, a tavalyi évben 4308 iskola 242 394 tanulója - 6., 8., és 10. osztályos diákok - írta meg a mérést.

tovább a cikkre
Nem a pedagógus hibája, ha kezelhetetlen a gyermeked! - Nyílt levélben üzen minden szülőnek Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár
Nem a pedagógus hibája, ha kezelhetetlen a gyermeked! - Nyílt levélben üzen minden szülőnek Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár

Jocó bácsit, a népszerű és jófej történelemtanárt megbontránkoztatta az, ahogy sok mai szülő a gyermekneveléshez áll, ezért véleményét felvállalva nyílt levelet írt hozzájuk. A Facebook üzenetet azóta rengetegen megosztották, mert a fiatal pedagógus nagyon is rátapintott a lényegre...

tovább a cikkre
Iskolaérettség - Még egy év az óvodában, vagy engedjük a gyereket iskolába? Mivel teszünk jót? Pszichológus véleménye
Iskolaérettség - Még egy év az óvodában, vagy engedjük a gyereket iskolába? Mivel teszünk jót? Pszichológus véleménye

Mitől lesz egy gyermek iskolaérett? Hogyan döntsön a szülő, ha bizonytalan az iskolaérettség kapcsán? Miként lehet segíteni nagycsoportos óvodásoknak abban, hogy ügyes, magabiztos és legfőképpen érett kisiskolás váljon belőlük? Pszichológus válaszol.

tovább a cikkre
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban

Egy speciális iskola, a SOFI igazgatónőjével beszélgettünk az iskoláról, az Életjel Alapítvány közreműködő munkájáról, sikereikről, örömeikről - miközben hasznos tanácsot igyekszünk nyújtani azoknak a szülőknek, akiknek éppen aktuális a speciális iskolaválasztás kérdése.

tovább a cikkre
Egy elsős kisgyereknek ugyanannyit kell dolgoznia, mint egy felnőttnek - Jól van ez így?
Egy elsős kisgyereknek ugyanannyit kell dolgoznia, mint egy felnőttnek - Jól van ez így?

Egy szakmai portál megszavaztatta az olvasóit, véleményük szerint az első és második évfolyamon maximum mennyi lehetne a tanórai munkára és házi feladat elkészítésére együttesen fordítandó idő. Az elmélet egészen más, mint a gyakorlat.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótos sült tészta

Spenótos sült tészta

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 400 g mélyhűtött spenót 300 g darált sertéshús 100 ml tejszín 1 kisebb fej vöröshagyma fehérbors 10 ml olaj fokhagyma jódozott só 500 g masni tészta 100 g reszelt sajt

Recept:

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve megpároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük egy kevés borssal. Mikor majdnem megpuhult, hozzáadjuk az előre kiolvasztott spenótpürét,(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Tűző napon parkoló autóban hagyta 2,5 éves gyermekét egy anya Sopronban - Nem akarta felébreszteni, amíg elment vásárolni

vissza vissza