Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Így újul meg a nemzeti alaptanterv - Mi mindent tanulnak majd másképp a leendő iskolás gyermekek? - Szülők Lapja

Így újul meg a nemzeti alaptanterv - Mi mindent tanulnak majd másképp a leendő iskolás gyermekek?

Szülőklapja képMeg kell tanítanunk a gyermekeinket dinamikusan, konstruktívan, kritikusan gondolkodni, akár élethosszig. A megfelelő eredményt - az átalakuló világhoz való alkalmazkodóképességet, a tanulni tudást - a gyermek, a pedagógus és a szülő együttesen hozza.

Szerző: Szülők lapja
2017-03-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Csépe Valéria az Oktatási Hivatal (OH) Tavaszi pedagógiai napok című rendezvénysorozatának pécsi eseményeit megnyitó konferencia plenáris napján kifejtette: a 21. század eleje óta a társadalom és a munka világa által elvárt, megkövetelt készségek megváltoztak, amihez dinamikusan alkalmazkodni képes oktatási tartalmat, módszereket és szabályozást kell megalkotni.

Élethosszig tartó tanulás
"Meg kell tanítanunk a gyermekeinket dinamikusan, konstruktívan, kritikusan gondolkodni", akár élethosszig - mondta a miniszteri biztos. A megfelelő eredményt - az átalakuló világhoz való alkalmazkodóképességet, a tanulni tudást - a gyermek, a pedagógus és a szülő együttesen "hozza" - fűzte hozzá.

Kifejtette, a korábban alaptantárgyakból és azok értékelésből álló oktatási rendszer a 21. században a többi között életviteli készségekkel (life-skills), digitális kompetenciákkal, és - megfogalmazása szerint - digitális írástudással egészül ki.

Digitális tananyag a mai kor gyermekeinek
Mint korábban az Indexnek adott interjújában is kifejtette, a mai kor gyermekei értenek a "kütyükhöz", számukra tehát digitális tananyagra, számítógép-alapú játékokra van szükség, amik pedagógiai elvek alapján, pedagógiai célok érdekében születtek.

- Kis és nagy lépésekben készülünk fel a köznevelés tartalmi megújítására, s ezek fókusza a gyermek - jelentette ki a professzor. Annak céljának nevezte, hogy a pedagógusok megfelelő gondozással a legtöbbet hozzák ki a gyermekekben élő - személyenként eltérő - képességtartományból - hangzott el a nyitóbeszédben.

A gyerek lesz a fókuszban
- Én azt látom, hogy a mostani NAT-ban nem a gyerek van a középpontban. A terhelésük nagy, fizikai és szellemi értelemben is. Olyan új, korszerű alaptantervet szeretnénk majd írni, ami az ismerethangsúlyt a mai korhoz igazítja. Megváltozott a világ, megváltoztak a gyerekek, megváltozott az elvárás, amire fel kell készítenünk őket - mondta az Indexnek is, azt hangsúlyozván, hogy most a gyermeket szeretnék a köznevelés fókuszába helyezni. Mint most, a pécsi nyitóbeszédében kiemelte, az lenne a cél, hogy "a pedagógusok megfelelő gondozással a legtöbbet hozzák ki a gyermekekben élő - személyenként eltérő - képességtartományból".

A mostani oktatási rendszer hibái - Miért nem szeretnek olvasni a gyerekek?
Csépe Valéria a problémák között említette az óvoda és az iskola közötti rugalmas átmenet, illetve a komplex fejlesztések hiányát. Utóbbira az olvasási és szövegértési képességeket hozta fel példának. Ahogy az Indexes interjúban kifejtette, az alsó tagozatnak leginkább arról kellene szólnia, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást, nem pedig nehéz, történelmi szövegeket magoltatni velük.

- Sokat támadtak engem annak idején, amikor azt javasoltam harmadik-negyedik osztályosoknak, hogy olvassanak Harry Pottert. Az számukra izgalmas és érdekes. [...] Ha az olvasnivaló nem érdekes számukra, ha nem motiváltak, akkor ez nem is fog sikerülni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sajnálatára magyar nyelven kevés ilyen mai szerző és irodalom van, "de az biztos, hogy a magyartanítást nem lehet az Ómagyar Mária-siralommal kezdeni".

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés


Milyen lesz az új alaptanterv?
A miniszteri biztos a Tavaszi pedagógiai napok nyitó konferenciáján finn, angol, szingapúri és észt példák nyomán azt hangoztatta: e nemzetek alaptanterveiből a magyar viszonyokra azon részeket lehet alkalmazni, amelyek ezekben közösek, korszerűek és "illeszkednek a hagyományainkhoz". Ezek alapelvei, hogy mire és hogyan készítsen fel az iskola, és egységes rendszerként kezeli a köznevelést az óvodától a felsőoktatás végéig - fűzte hozzá.

A korszerű alaptanterv jellemzői között említette:
- a stabil tudást,
- a rugalmas ismeretalkalmazást,
- a generalizálható (azaz a hétköznapi életben alkalmazható általános) készségeket,
- a természet- és társadalomtudományok egyensúlyát,
- a nyelvtudást,
- a gondolkodás magasabb szintjeinek beépítését
- és a többkomponensű tanulást.

A pedagógusképzés megújítására is szükség van
Az olvasás gyermekekkel való megszerettetésének fontossága mellett szólt az "elképesztő motivációs és érzelmi bázissal" bíró számítógép alapú tanulásról is. Erről megjegyezte, a komoly számítógépes játékoknak, applikációknak pedagógia céljuk van, lényegük pedig az ismeretszerzés, a kapcsolati tapasztalati tanulás, az összefüggések feltárása és a dinamikus gondolkodás.

A köznevelés tartalmi megújításához szükség lesz pedagógiai megújulásra is - összegzett a miniszteri biztos, aki távlati célként egy web alapú e-tanterv megalkotását jelölte ki.
 
Csépe Valéria pszichológus 2005-től 2008-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem kognitív pszichológiai tanszékének vezetőjeként dolgozott, majd 2008 és 2014 között a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettesi posztját töltötte be. 2007 óta az akadémia levelező tagja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március elején nevezte ki miniszteri biztossá.

Forrás: MTI, Index

Címkék: iskola, oktatási rendszer, csépe valéria, nat, nemzeti alaptanterv

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket
Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket

Botrányos festmény a tatabányai Szent Borbála kórház gyermekosztályának falán. A megdöbbentő képen egyebek közt egy meztelen, spriccelő fütyis ördög, egy átszellemült angyal és egy rémisztő cintányéros bohóc látható. Ez kell egy kórház falára?

tovább a cikkre
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket

A pápai Szivárvány óvodában a kancsókat fertőtlenítéshez készítették elő, az edények alján kis mennyiségű hipó volt, erre töltötték rá tévedésből az ivóvizet.

tovább a cikkre
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken

Ki kellett vonnia a forgalomból egy kifestőt egy drogérialáncnak, mert egy gyerekeknek szánt kifestőjükben a számok szerint kiszínezett ábrán Adolf Hitler náci zsarnok portréja jelent meg. Újabb botrány a fütyis színező után.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös kukoricapehely

Gyümölcsös kukoricapehely

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ízlés szerinti gyümölcs (turmixolva 1,5 dl) 2-3 evőkanál kukoricapehely

Recept:

A lereszelt, vagy turmixolt, esetleg centrifugált gyümölcsbe (kb. 1,5 dl) beáztatunk 2-3 evőkanál kukoricapelyhet. Amikor felpuhult, akkor az egészet turmixoljuk.

Tipp!
Amennyiben az áztatás előtt a kukoricapelyhet szalvéta között sodrófával összetörjü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Ezt játsszátok a gyerekkel, hogy fejlődjön a koncentrációja és a memóriája! - Fejlesztőpedagógus ajánlása

vissza vissza