Meghalt egy 7 hónapos kisbaba, mert a szülei kizárólag növényi tejjel táplálták - Orvoshoz sem vitték el

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Meghalt egy 7 hónapos kisbaba, mert a szülei kizárólag növényi tejjel táplálták - Orvoshoz sem vitték el Elhunyt egy hét hónapos kisbaba, mivel a szülei kizárólag növényi tejjel táplálták. A kisfiú alig több, mint 4 kilós volt a halálakor, lényegében halálra éhezett a nem megfelelő táplálás következtében. Elhunyt egy hét hónapos kisbaba, mivel a szülei kizárólag növényi tejjel táplálták, adta hírül az Independent, belga forrásra hivatkozva. A kisfiú alig több, mint 4 kilós volt a halálakor, lényegében halálra éhezett a nem megfelelő táplálás következtében.

A szülők saját maguk diagnosztizálták a gyermeküket
Az eset még 2014-ben történt Belgiumban, a szülők tárgyalása a héten kezdődött. Az anya és az apa, akik egy természetes élelmiszereket forgalmazó üzletet vezetnek Beveren városban, nem bíztak az orvosok véleményében és soha nem is vitték orvoshoz gyermeküket - az apa szavaival: "Nem kellett orvoshoz vinni, mert nem volt vele semmi különösebb baj". A kicsi gyermeküket saját maguk diagnosztizálták laktóz- és gluténérzékenynek, mivel elmondásuk szerint "görcsöt kapott", mikor tápszerrel etették.

Növényi tejekkel táplálták
Ezért úgy döntöttek, az általuk forgalmazott növényi tejekkel táplálják majd - így kapott egyebek közt zabtejet, rizstejet és quinoa-tejet is, annak ellenére, hogy - amint arra szakorvosok rendszeresen felhívják a figyelmet - a növényi tejek nem alkalmasak kisbabák táplálására.

Még akkor sem gyanakodtak, hogy valami nincs rendben, amikor a kicsi Lucas testsúlya nem mozdult - ahogy az anya a tárgyaláson elmondta: "Néha hízott egy kicsit, néha fogyott - de sosem kívántuk a fiunk halálát".

Halálra éhezett a nem megfelelő tápláléktól
A halála előtti utolsó napokban a kisfiú már nagyon rosszul volt, levegőért kapkodott - ám a szülei nem a közeli kórházba vitték be, hanem egy több órányi útra lévő homeopata orvoshoz hajtottak vele.

Sajnos Lucason már nem lehetett segíteni - ahogy a vizsgáló orvos elmondta, a halálakor csupán annyi volt a súlya, mint egy normális újszülöttnek, a gyomra pedig teljesen üres volt.

A szülőkre a hírek szerint 18 hónap börtönbüntetés várhat.

Iveszics Tünde védőnő szakértőnk véleménye szerint csak és kizárólag a növényi alapú italok nem alkalmasak még a pár hónapos csecsemő táplálására, csak kiegészítésként javasolt a használatuk.
A protokoll szerint a babák szervezetének szüksége van állati fehérjére, de amennyiben arra érzékeny lenne a baba, és ezt orvos is megállapítja, van megoldás: léteznek tejmentes, gluténmentes tápszerek, melyek alkalmasak a csecsemők táplálására. Ha az anya ragaszkodik hozzá, kiegészítésképp kaphat a csecsemő növényi italt. 6 hónapos kortól megkezdhető a babák hozzátáplálása, így egy egyébként egészséges, 7 hónapos babának, ha már kapna zöldséget, gyümölcsöt és kiegészítésként kapná a növényi tejitalt, az megfelelő táplálék lenne.
Magyarországon egyébként ilyen eset nem fordulhat elő, mert a védőnői gondozás kötelező.

Kapcsolódó cikkünk: Ha nincs, vagy nem elég az anyatej - Milyen tápszerek léteznek a kisbaba táplálására? »

Forrás: The Independent
Fotó: Pexels (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.05.19