Egészségesen született, vírusfertőzést kapott a szolnoki kórházban az újszülött kislány - Belehalt a fertőzésbe, hiába küzdöttek az életéért

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Egészségesen született, vírusfertőzést kapott a szolnoki kórházban az újszülött kislány - Belehalt a fertőzésbe, hiába küzdöttek az életéért Egészségesen jött világra májusban egy kislány a szolnoki Hetényi Géza Megyei kórházban, ám születése után vírusfertőzést kapott, melybe belehalt. Miért veszélyes az enterovírus? Egészségesen jött világra májusban egy kislány a szolnoki Hetényi Géza Megyei kórházban, ám születése után vírusfertőzést kapott, melybe belehalt, adta hírül a Blikk.

Egészségesen született
A kislány egészségesen jött világra, ám másnapra belázasodott. Ekkor átvitték az intenzív osztályra, de mivel az állapota folyamatosan romlott, végül a Budapesti Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekklinikájának intenzív osztályára szállították. A lap információi szerint az orvosok 3 hétig küzdöttek a kicsi életéért, de végül a kis Panka belehalt a betegségbe.

Enterovírus támadta meg a szervezetét
Mint kiderült, halálát vírusfertőzés okozta, a kórházban enterovírussal fertőződött meg, ami a szívizomzatát támadta meg.
Dr. Bense Tamás gyermekorvos a lapnak elmondta, ez a vírus gyakran jelen van, főként rossz higiéniás körülmények között terjed. Leginkább azokra veszélyes, akiknek gyengébb vagy legyengült az immunrendszere, tehát kisbabák, idősek.

A kórházban nem történt mulasztás
A kórház állítja: ők a szabályok szerint jártak el és mindent megtettek, amit meg lehetett.

- Itt gyakorlatilag a legmodernebb feltételek vannak kialakítva, a higiéniai körülmények pedig nagyon szigorúan szabályozottak. Az ISO-előírások szerint itt rendszeresen fertőtlenítenek a felületeken és különböző berendezési tárgyakon egyaránt. Ebben elmaradás nincs, és nem is derült fény semmilyen hiányosságra - nyilatkozta az eset kapcsán dr. Szántó Zoltán megbízott orvos igazgató a Szolnok Televíziónak.
 
Mi az az enterovírus?
Az enterovírusok emberek között cseppfertőzéssel és székletkenődéssel (amikor valaki nem mos kezet vécéhasználat után) terjednek. Az enterovírusok a bélrendszerben telepednek meg. Sokféle súlyos emberi megbetegedésért felelősek, leggyakrabban nyáron és ősszel fertőznek. Okozhatnak egyebek közt garatgyulladást, agyhártyagyulladást, bőrkiütéseket, gyomor- és bélhurutot, újszölötteknél és csecsemőknél szívizomgyulladást. (Forrás: Webbeteg)


Forrás: Blikk, Webbeteg
Fotó: Pexels

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.07.03