Fogkrémeket vizsgált a fogyasztóvédelem: a gyerekfogkrémek közül mindegyiknél találtak problémát!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Fogkrémeket vizsgált a fogyasztóvédelem: a gyerekfogkrémek közül mindegyiknél találtak problémát! A fogyasztóvédelmi vizsgálatok ismét gyászos eredményt hoztak, a vizsgált fogkrémek többségén helytelenül van feltüntetve a fluoridtartalom, alacsonyabb a fluorid-szint, mint ami a dobozon található leírásban szerepel - tudta meg lapunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. A fogyasztóvédelmi vizsgálatok ismét gyászos eredményt hoztak, a vizsgált fogkrémek többségén helytelenül van feltüntetve a fluoridtartalom, alacsonyabb a fluorid-szint, mint ami a dobozon található leírásban szerepel. Ezek szerint nem elég elolvasni, mi van az adott termékben, hanem saját házi laborral kellene közlekednünk ahhoz, hogy tudjuk, mit veszünk meg?

A nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések elkezdődtek, a fogkrémek vizsgálata pedig most zárult, többségükben kevés a fluorid - hangzott el az NFM sajtótájékoztatóján 2017. július 3-án. A fogkrémek most zárult ellenőrzéséről Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára számolt be, közölte, a tizenegy termékből kilencnél a fluorid tartalom 5-10 százalékkal alacsonyabb volt a feltüntetettnél.
 

A fogkrémek fogyasztóvédelmi ellenőrzései komoly problémákat tártak fel


Az államtitkár a Magyarországon forgalmazott fogkrémek közelmúltban lezárult vizsgálati eredményeit ismertette. Közölte, a hatósági laboratóriumi bevizsgálás során kiderült, hogy a tizenegy vizsgált termékből kilencnél a fluorid tartalom átlagosan 5-10 százalékkal volt alacsonyabb a termékeken feltüntetett adatoknál. Ezeknél a gyártók illetve forgalmazók valótlan értékeket tüntetnek fel. Mivel ez már másodszor bizonyosodott be hatósági vizsgálat során, Kara Ákos egyeztetést kezdeményez a fogkrémgyártók képviselőivel. Emellett júliusban harmadik alkalommal is vizsgálni fogják a Magyarországon forgalmazott fogkrémeket.

Szerkesztőségünk felvette a kapcsolatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályával, hogy további információkat tudjunk meg arról, pontosan mely fogkrémek nem feleltek meg az ellenőrzésen. Hivatalos válaszukat változtatás nélkül közöljük (a vizsgált termékek nevét sajnos tőlük sem tudtuk meg...).

"A fogyasztóvédelmi hatóság 2017 első felében a fogápolási termékek közül a hazai üzletekben beszerezhető felnőtt és gyermek fogkrémeket, azok fluoridtartalmát vizsgálta. A csomagoláson, a tubuson feltüntetett fluoridtartalomra vonatkozó érték megjelölése a gyártó által vállalt mennyiséget tükrözi. Amennyiben a ténylegesen mért érték nem felel meg a címkén szereplő értéknek, úgy ez az információ alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A levett minták laboratóriumi vizsgálata során a mért fluorid értékeket összehasonlították a termékeken jelzett értékekkel. Tizenegy vizsgált termék közül kilenc esetében a mért fluoridtartalom nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A vizsgálat 5-10,4 % közötti eltéréseket állapított meg a feltüntetett és a valós fluoridtartalom között, amely jelentős különbségnek tekinthető.

A hat felnőtt fogkrém esetében négynél találtak eltérést a címkén szereplő adatokhoz képest. Ezeknél 5-8,4 %-osak az eltérések, míg gyerek fogkrémben még nagyobbak: 8,2-10,4% közöttiek. A vizsgált öt gyerekfogkrém mindegyikében problémát talált a labor. Ezekben az esetekben hatósági eljárásokat folytatnak le.

A vizsgálati tapasztalatok miatt júliusban újabb ellenőrzésre lehet számítani a Magyarországon forgalmazott fogkrémek kapcsán.  A fejlesztési minisztérium pedig egyeztetést kezdeményez a fogkrémgyártók képviselőivel, ezt követően várható a vizsgált terméklista közzététele."


Forrás: NFM, mti
Fotó: freepik/nensuria

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.07.06