Patkányok lepték el egy magyar település játszóterét! - Miért szaporodhatnak el a patkányok? Mik a patkányharapás tünetei?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Patkányok lepték el egy magyar település játszóterét! - Miért szaporodhatnak el a patkányok? Mik a patkányharapás tünetei? Patkányok lepték el a Veszprém megyei Pétfürdő egyik lakótelepét. A lakótelepen, a bolt előtt, a játszótéren, megannyi helyen, ahol nemcsak felnőttek, de gyerekek is találkozhatnak velük. (A fotó illusztráció.) Patkányok lepték el a Veszprém megyei Pétfürdő egyik lakótelepét - hangzott el a Tények 2017. július 09-i, vasárnapi adásában. A lakótelepen, a Liszt Ferenc utcánál, a bolt előtt, a játszótéren, megannyi helyen, ahol nemcsak felnőttek, de gyerekek is találkozhatnak velük.

A lakók elmondása szerint sokan a kóbor macskákat etetik oly módon, hogy ételt dobálnak ki az ablakból nekik, és ez bizony az éhes patkányokat is a környékre csábította, sokan - talán okkal - lehetséges fertőzésektől félnek.
 

Patkányok a játszótéren - mit tehetsz, ha találkozol velük?


A lakók szerint elsősorban az egyik bolt mögött tanyáznak a patkányok, volt aki 25-30 centis példányt is látott belőlük. Még a tévéstáb szeme láttára is befutott egy példány a bokrok alá, így bebizonyosodott, hogy nem csupán szóbeszédről van szó. Vannak emberek, akik vélhetően puszta jó szívűségből, az ablakból kidobált étellel etetik a környék kóbor macskáit, és ennek hatására jelentek meg a patkányok étel után kutatva, de bizony a parkban szanaszét dobált szemét sem segít a helyzeten.

A közösségi oldalakon már terjed a hír, ennek köszönhetően egyre többen tartanak a patkányok terjesztette lehetséges fertőzésektől. Ezek a rágcsálók mindenhova eljutnak, így nem kivétel ez alól a játszótér sem, ahol a gyerekek által használt játékszereken tobzódhatnak, a homokozóba piszkíthatnak.


Fotó: Tények

Horváth Éva polgármester azt mondta a tévéstábnak: ha valaki lát egy állatot és bejelenti az önkormányzatnál, akkor rögtön elrendelik a rágcsálóirtást. Állítása szerint azonban ez a mai napig nem történt meg, nem is tudja pontosan, mely területről lehet szó. Amint hivatalos bejelentés érkezik, lépni fognak az ügyben. Hozzátette, nem elhanyagolható az emberek felelőssége, sokan nem a kukákba dobják a szemetet, és ezzel táptalajt szolgáltatnak a fertőzéseknek, a rágcsálóinváziónak.

Az egyik kártevőirtó cég honlapján a következő információk találhatóak:
A rágcsálók által terjesztett legfontosabb, Magyarországon is előforduló fertőző betegségek a következők: pestis, leptospirosis, trichinellosis, murin tífusz, vírusos hemorrhágiás láz, patkányharapási láz, ez utóbbihoz a következő tájékoztatást adják: "Közismert, hogy a patkányok az ember (különösen a védtelen csecsemők és a 12 éven aluli gyermekek) végtagjait gyakran megharapják. A harapás alkalmával a sebbe kerülhetnek különféle, a patkány nyálmirigyében élő kórokozók (Spirillum minus, Streptobacillus moniliformis), amelyek körülbelül 10 napos lappangási idő után (a sebzés begyógyulását követően) az influenzához hasonló lázas megbetegedést idézhetnek elő. Mivel a sebzésen keresztül a tetanusz kórokozója (Clostridium tetani) is a szervezetbe kerülhet, ezért patkányharapás esetén minden esetben orvoshoz kell fordulni."

A játszótéri veszélyforrásokról olvashattok a Homokozós fertőzések - mire figyelj, ha homokozik a gyermeked? című cikkünkben, itt » 

Forrás: tv2/Tények
fotók: Pixabay (a patkány fotója illusztráció), tények, kartevomentesites.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.07.10