Így hat a gyerekre, ha egész nyáron lustálkodik! - Miért ne hagyd órákig tévézni akkor sem, ha otthon tölti a nyarat?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Így hat a gyerekre, ha egész nyáron lustálkodik! - Miért ne hagyd órákig tévézni akkor sem, ha otthon tölti a nyarat? A nyári szünidő rosszat tesz a gyerek egészségének, mert a legtöbb vakációzó diák a képernyő előtt ülve tölti napjait, és közben a tanév alatt szerzett minden edzettségét elveszíti. A nyári szünidő rosszat tesz a gyerek egészségének, mert a legtöbb vakációzó diák a képernyő előtt ülve tölti napjait, és közben a tanév alatt szerzett minden edzettségét elveszíti - állítja egy új brit kutatás.

Sokan csak lustálkodnak otthon
A tanulmány szerint a brit iskolások átlagban edzettségük 80 százalékát veszítik el a vakáció alatti "lustálkodás" miatt, mivel a legtöbb szülő anyagi lehetőségek híján nem tudja őket nyári sporttáborokba vagy sportklubokba íratni, nem tud számukra aktív időtöltésről gondosodni - írta a The Daily Telegraph online kiadása.

A szerény anyagi körülmények között élőknél rosszabb a helyzet
A kutatók 400 iskolást vizsgáltak meg a nyári szünidő előtt és után, és azt tapasztalták, hogy a vakáció végén sokkal hamarabb fáradtak ki, és kellett megállniuk pihenni egy azonos távú futás alatt, mint az iskolaév végén.



A vizsgált merítésben a legszegényebb családok 25 százalékának a gyerekeinél ez a jelenség még fokozottabban érvényesült: fizikai leromlásuk 18-szor nagyobb volt, mint a legtehetősebb 25 százalék gyerekeié - derült ki a UK Active tanulmányából.

Szünidei elfoglaltságok kellenek, hogy ne a képernyők előtt nyaraljanak a gyerekek
A nonprofit szervezet felszólította a brit kormányt, hogy a nyári szünidei elfoglaltságokra különítsen el egy részt a "cukoradóból" várhatóan befolyó 415 millió fontból, amelyet az iskolai sportfejlesztésekre szántak.

Steven Mann, a UK Active kutatási igazgatója, a tanulmány szerzője szerint a hátrányos helyzetű gyerekek a képernyők előtt kénytelenek nyaralni.

- És ha gyermekkorban valaki nem mozog eleget, az számos szempontból súlyos következményekkel jár - fűzte hozzá, kiemelve, hogy a nem megfelelő fizikai fejlődés a koncentrációs képesség csökkenésével és rosszabb iskolai teljesítménnyel párosulhat.

A mozgásszegény életmód rossz hatással van az egészségre
A mozgásszegény gyermekkor miatt később nagyobb kockázattal jelentkeznek az olyan, korai halálozáshoz vezető betegségek, mint a szívbetegség, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség.

Egy korábbi brit tanulmány kimutatta, hogy a szigetországban élő hétévesek fele napi 60 percet sem tölt aktív mozgással, tavaly pedig egy országos felmérés szerint már több mint 500 gyermek szenvedett az elhízás okozta 2-es típusú cukorbetegségben, 16 évvel az első bejelentett eset után.

A UK Active tanulmányát az Európai Sporttudományi Kollégium éves kongresszusán mutatták be Németországban.

Olvasd el ezt is!
Arról nincsenek adataink, hogy a magyar gyerekekre hogyan hat a szünidő - mindenesetre számos olyan program is létezik hazánkban, ami gyerekeknek szól és ingyenes - nem lehet tehát arra fogni az eltunyulást, hogy nincs pénz táborra.

Mutatjuk is korábbi cikkeinket, amikben ilyen ötleteket adunk, válogassatok:
» Balatoni szabadstrandok 2021: Több mint 50 hely a Balatonnál, ahol ingyen strandolhatsz »

» Meseösvények az országban - a legtöbb ingyenesen bejárható! »

» Ingyenes lombkorona-tanösvények: Járj a lombok közt ezeken a csodás helyeken »

» 61 szuper ötlet a nyári szünetre, amit próbáljatok ki - jó és rossz idő esetére is van tippünk »

» Nagy benti játékgyűjtemény: 309 benti játék unalom ellen, gyerektípusok szerint »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.07.14