Azért halt meg a szívműtéten átesett kislány, mert nem volt CT a Kardiológiai Intézetben? Megszólalt a főigazgató

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Azért halt meg a szívműtéten átesett kislány, mert nem volt CT a Kardiológiai Intézetben? Megszólalt a főigazgató A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben meghalt kislány állapotát nem befolyásolta, hogy egy másik létesítménybe kellett őt átvinni CT-vizsgálatra, közölte az intézmény igazgatója. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben meghalt kislány állapotát nem befolyásolta, hogy egy másik létesítménybe kellett őt átvinni CT-vizsgálatra - mondta el Ofner Péter, az intézet főigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Az Origo hírportál írt arról csütörtökön, hogy az összetett szívfejlődési zavarban szenvedő kislányon június 13-án aorta műbillentyű cserét végeztek a kardiológiai intézetben.

Súlyos szívfejlődési rendellenességgel született a kislány
Ofner Péter röviden beszámolva a 12 éves kislány kezeléséről elmondta: a gyerek súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tíz alkalommal történt szívsebészeti beavatkozás élete megmentéséért, a műtétek egy részét Budapesten és Münchenben végezték.

Utolsó műtétjét végezték Budapesten
A kislány utolsó műtétjét Budapesten, a kardiológiai intézetben végezték. A gyerek igen súlyos keringési állapotban volt. A főigazgató elmondta, a műtét komplikált beavatkozás volt, a gyerek nem lett tőle jobban, a keringési elégtelenség fokozódott, így műszívkezelést kapott, lélegeztetni kellett. Az igen nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza.

Mi az a nyitott mellkas?
A főigazgató eloszlatva a nyitott mellkassal kapcsolatos elképzeléseket hangsúlyozta, a "nyitott mellkas" egy orvosi terminológia, tehát nem arról van szó, hogy a betegnek nyitva van a mellkasa. Mint mondta, a bőrt összevarrják, azonban a további esetleges műtétek miatt a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze.

Komplikációk léptek fel a műtét után
Mint mondta, a műtétet követő 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amelyet a szomszédos Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el.

Sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény - hangsúlyozta Ofner Péter, hozzátéve, a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve.

A vizsgálat eredménye megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, amely miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, június 29-én meghalt.

Miért volt szükség a CT-vizsgálatra?
A főigazgató kifejtette, a CT-vizsgálat abban segítette az orvosokat, hogy kiderült: a műszívkezelés sem fenntartható.

- Egy olyan zsákutcába kerültünk, amely végül is a gyermek halálát okozta, a kislányt keringéstámogató eszközökkel sem tudtuk életben tartani - mondta Ofner Péter.

Hozzátette: a gyerek abban az esetben kerülhetett volna fel a szívtranszplantációs listára, ha stabilizálni tudták volna az állapotát műszívkezeléssel.

Nem befolyásolta a kislány sorsát, hogy volt CT vagy sem
- Az, hogy a kardiológiai intézetben van-e CT-berendezés vagy nincs, az a gyermek állapotát, sorsát nem befolyásolta. A kislány ellátása magas színvonalon történt - mondta a főigazgató. Megjegyezte: Budapesten több pavilon rendszerű kórház működik, ahol szintén meg kell oldani a betegek CT-vizsgálatra történő szállítását.

Az intézet tíz éve egyedüliként foglalkozik a gyermekek szívtranszplantációval és szívfejlődési rendellenességeik kezelésével. Az adatok szerint az eddig elvégzett 41 gyermek szívátültetésből hat végződött halállal.

Méltatlannak érzi a támadást
- Ezt a centrumot a szakma nagyon jó helyre helyezi Európában - mondta a főigazgató, hozzátéve: méltatlannak érzi az intézetet ért támadást. Beszámolt arról is, hogy idén az intézet rendelkezésére fog állni az az összeg, amelyből CT-berendezést tud vásárolni.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/peoplecreations

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.07.14