Kevesebb gyerek halna meg az utakon, ha a szülők néhány egyszerű dologra odafigyelnének - Gyermekgyógyász főorvos véleménye

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kevesebb gyerek halna meg az utakon, ha a szülők néhány egyszerű dologra odafigyelnének - Gyermekgyógyász főorvos véleménye A halálos gyermekbalesetek egyszerű dolgokkal megelőzhetőek lennének, mondja a Semmelweis Klinika főorvosa. Mit tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked biztonságban legyen az utakon? A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászat Klinikájának főorvosa szerint megállni látszik a halálos gyerekbalesetek számának csökkenése, pedig egyszerű dolgokkal megelőzhetőek lennének ezek az esetek.

Csökkenteni kell a halálos gyermekbalesetek számát
Krivácsy Péter az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában azt mondta, a 2010-es évek elejéig folyamatosan csökkent az ilyen esetek száma, de ez a folyamat sajnos megállni látszik. Uniós direktíva szerint ugyanakkor a halálos gyermekbalesetek számát 20-30 százalékkal csökkenteni kell - hívta fel a figyelmet.
 

Ezekre figyelj oda, hogy elkerüld a halálos gyermekbaleseteket!


A gyerekülés mellett fontos a biztonságos jármű és a defenzív vezetés
A "nulladik lépés" a megelőzés; a gyermekülések ma már biztonságosak, de fontos a defenzív vezetés és a biztonságos, jól karban tartott jármű is - mondta.

Ha az előintézkedések ellenére megtörtént a baleset, akkor a legfontosabb, hogy a környezetet biztonságossá tegyük, nehogy újabb sérülés következzen be, majd fel kell mérni a sérültek általános állapotát, csillapítani a külső vérzést és hívni a mentőket - ismertette a főorvos.

Mi az a defenzív vezetési technika?
Dr. Gerhard Munsch, A gépkocsivezetés új útjai - A defenzív technika könyv szerzőjének ajánlása.
A defenzív vezetés három alapelve:
1. A tilosat sohasem!
2. A kötelezőt mindig!
3. Olykor a megengedettet sem!

További ajánlások - a defenzív vezetési technika gyakorlati alkalmazása 10 pontban
1. Ne menj más közelébe, tartsd a helyes követési távolságot. Arányosan lassíts, ha valamit meg kell közelíteni, vagy ha szűk helyen kell áthaladnod.
2. Ne tapadj másra, de azt se engedd, hogy más tapadjon rád.
3. Lehetőleg egyedül manőverezz.
4. Megfelelő mozgással add a többi autós értésére a szándékod - A gépjármű mozgásából legyen egyértelmű a cél, sohase változtass váratlanul tempót vagy nyomvonalat.
5. Légy türelmes - A defenzív vezető nem agresszív, nem tolakodó, nem indulatos, hanem barátságos, előzékeny és türelmes. Vezetés közben ne leckéztess másokat, ez növeli a baleseti kockázatot.
6. Ne legyél útban - vedd fel a forgalom ritmusát, vagy ha parkolsz, parkolj távol az utcasaroktól.
7. Légy látható - használd a fényszórót, kisméretű autónál pedig lehetőleg válassz világosabb, élénk színt.
8. Vezess fokozott éberséggel, ha a helyzet megkívánja - kiguruló labda, busz takarásából útra lépő gyalogos, idős emberek... figyelj oda a veszélyforrásokra. Ha a baleset mégis elkerülhetetlen, akkor az első az emberi élet védelme és csak a második szempont a minél kisebb anyagi kár.
9. Lehetőleg kerüld a tömeget, a csúcsforgalmat - válassz alternatív útvonalat, vagy ha lehetséges, ne csúcsidőben indulj el.
10. Képezz tartalékokat - Fontos szempont: mindig álljon a rendelkezésedre több hely, erő (sebességfokozatba fel- vagy lekapcsolási lehetőség) és idő, mint amennyit a pillanatnyi helyzet megkövetel.

Olvasd el ezt is!
Autós gyerekülés teszt - Melyik ülések buktak meg a vizsgálaton? Részletes táblázattal »
Kevesebb gyerek halna meg az utakon, ha a szülők szabályosan használnák a gyerekülést - Mire kell odafigyelni? »

Forrás: MTI, autovezetes.network.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.08.15