"Kérem, jöjjenek gyorsan, nem lélegzik a kisbabánk" - 7 hónapos csecsemőhöz riasztották a mentőket Szolnokon

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Újraélesztettek egy 7 hónapos kisbabát Szolnokon, miután a szülők felfedezték, hogy nem lélegzik. Hogyan kell újraéleszteni egy babát, kisgyermeket? Borzalmas lehet, amikor egy szülő felfedezi, hogy a kisbabája eszméletlen - mint az történt néhány napja, Szolnokon. Szerencsére a kicsi életét sikerült megmenteni.

"Kérem, jöjjenek gyorsan, nem lélegzik a kisbabánk"
Mint az Országos Mentőszolgálat közölte, szeptember 8-án, pénteken, a kora esti órákban érkezett hozzájuk egy segélykérés a Jász-Nagyun megyei városban: egy rémült telefonáló kért segítséget egy 7 hónapos csecsemőhöz, aki nem lélegzik. A mentésirányító még vonalban volt a bejelentővel, de már úton volt a segítség.

A törökszentmiklósi esetkocsit, és a közeli orvosi ügyeletet is a helyszínre riasztották, valamint levegőbe emelkedett a mentőhelikoptert is küldtek a kisbabához.

Sikerült megmenteni az életét
A perceken belül kiérkező mentősök csapatmunkájának és magas szintű ellátásának köszönhetően szerencsére rövid időn belül sikerült a kis beteg légzését és keringését is helyreállítani, így stabil állapotban szállíthatták intenzív osztályra, közölte az örvendetes hírt a Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

Országos kampány indul az újraélesztés elsajátítására
Országos Mentőszolgálat egyébként országos kampányt indít a laikus újraélesztés elsajátítására: budapesti és vidéki fesztiválokra, nagyobb ifjúsági rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatást tartsanak - ezt a szervezet szintén szeptember 8-án, pénteken közölte az MTI-vel.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője közleményében azt írta, a Wake Up - Mentsünk együtt életet! című kampány indulásának apropója, hogy bár az elmúlt években sokat tettek a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztéséért, de még most is van tennivaló, a kiérkező mentők csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással.

Már a mentő kiérkeztéig el kell kezdeni a szakszerű újraélesztést
A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van esély az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent - olvasható a közleményben.

Fesztiválokon, rendezvényeken mutatják be, hogyan kell újraéleszteni
A helyzet javítása érdekében egy fiataloknak szóló, számukra érdekes és motiváló kampánnyal sokat lehet tenni, ezért 2017 szeptemberétől a mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével országos és újszerű kampányt indít.

Az Irie Maffia dalára tanulható majd az újraélesztés
A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokra, nagyobb ifjúsági rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. A mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíteni fogja; a csapat "100 bpm" ütemű Wake Up! című slágere lesz az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek szánja, és a rendezvények keretében elő is adja majd - olvasható a közleményben.

Olvasd el ezt is!
Újraélesztés menete babáknál, kisgyermekeknél - Ezt kell tenned lépésről lépésre! »

Forrás: Facebook/Országos Mentőszolgálat, MTI
Fotó: Pexels

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.09.11