Menetrend szerinti járat ütött el egy 10 éves kisfiút Debrecen közelében - A kórházban belehalt sérüléseibe

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Menetrend szerinti járat ütött el egy 10 éves kisfiút Debrecen közelében - A kórházban belehalt sérüléseibe Menetrend szerinti járat ütött el egy 10 éves kisfiút Debrecen közelében, mert gyorsabban ment a megengedettnél. Bár a sofőr észrevette az úttestre lépő gyermeket, az ütközést nem tudta elkerülni. - Mit taníts meg gyermekednek a KRESZ-ről? A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Debreceni Járásbíróságra. A vádlott egy buszsofőr, aki elütött egy 10 éves kisfiút - a gyermek belehalt sérüléseibe.

Nagyobb sebességgel ment a megengedettnél
2017. április 13-án a délutáni órákban a buszsofőr az általa vezetett menetrend szerint közlekedő autóbusszal Debrecen felől Nyíradony irányába haladt.
Hajdúsámson belterületén a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedett, amikor észrevette, hogy az ellenkező irányból feltorlódott a kocsisor.

A kisfiú takarásból szaladt az útra
A kisfiú a járművek közül, egy tehergépkocsi takarásából szaladt ki, és át akart kelni az út azon forgalmi sávján is, ahol a busz haladt. Bár a sofőr rögtön fékezett, amint meglátta a gyereket, azonban nem tudta megakadályozni, hogy a busz ütközzön a gyermekkel, aki a lökést követően az út mellett lévő füves árokba esett.

A 10 éves gyermek az ütközés következtében olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy hiába vitték kórházba, életét már nem tudták megmenteni.

A sofőr hibájából következett be a tragédia
A halálos baleset azért következett be, mert a sofőr túllépte a KRESZ által előírt sebességet. Ha ugyanis nem hajt többel a megengedettnél, akkor a balesetet intenzív fékezéssel elkerülhette volna.

Felfüggesztett fogházbüntetést kaphat
A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a buszsofőr ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta.
 

KRESZ-szabályok: mit taníts meg a gyermekednek?


Gyalogos közlekedés alapszabályai - ezekről a kérdésekről beszélgess a gyermekeddel!
A gyermekek - különösen a bölcsis, ovis, kisiskolás korosztály - a közlekedési szabályokkal még nincsenek tisztában, ezért a biztonságos közlekedés szabályait elsősorban a felnőttektől - óvónők, tanárok, szülők - kell, hogy elsajátítsák.

A te példádat követi
Egyrészt fontos, amit mondasz, de még fontosabb, hogy te is szabályosan közlekedj, hiszen hiába tanítod a gyermekednek, hogy pirosnál ne lépjen már a zebrára, ha te olyankor még átrohansz (főleg, ha a gyermeked veled van!)

A következő témákat mindenképpen érintsétek a gyermekeddel - a legjobb hazafelé a bölcsiből, oviból, amikor már nem kell sietni és nyugodtan beszélgethettek:

Hogyan kell közlekedni a járdán?
Hogyan kell biztonságosan lelépni a járdáról?
Hogyan kell átmenni a zebrán?
Mi a teendő akkor, ha nincs zebra az úttesten, és át akarunk menni?
Hogyan működik a jelzőlámpa? Mire kell figyelni?
Hogyan közlekedünk az úttesten lakott területen belül és kívül?
Mikor vesszük fel a láthatósági mellényt?
Hogyan utazunk autóban, buszon, vonaton?

De a közúti közlekedést, közlekedési táblákat bemutató könyvet, társasjátékot, kártyapaklit is vásárolhatsz, hogy játékos formában tudd megtanítani a gyermekedet a legfontosabbakra.

Bár egy gyerek 14 éves koráig nem büntethető közúti szabályszegés miatt  - az életkorából adódó mentális, szabályismereti és egyéb hiányosságokra való tekintettel -, ugyanakkor ha idejében megismerteted gyermekedet a gyalogos közlekedésre vonatkozó alapvető szabályokkal, nagyobb eséllyel óvhatod meg az életét.

Forrás: ugyeszseg.hu, Közlekedési alapismeretek gyerekeknek pdf anyag
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.10.10