Tanuld meg az újraélesztést, és életet menthetsz! - Mutatjuk, mit kell tenned lépésről lépésre

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Tanuld meg az újraélesztést, és életet menthetsz! - Mutatjuk, mit kell tenned lépésről lépésre "Szív City" elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) október 10-én, kedden. Az alkalmazás lényege, hogy ha ismered az újraélesztés szabályait és letöltöd az alkalmazást, megmentheted vele egy másik ember életét. "Szív City" elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) október 10-én, kedden, Budapesten.

Az alkalmazás lényege, hogy ha ismered az újraélesztés szabályait és letöltöd az alkalmazást, megmentheted vele egy másik ember életét.


Így mentheted meg mások életét - mutatjuk lépésről lépésre!


1. Sajátítsd el az újraélesztés szabályait!
2. Töltsd el a Szív City alkalmazást!
Csató Gábor az OMSZ főigazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, felnőtteknél hirtelen szívhalál történik; ezek közül, mintegy 7 ezer közterületen. A főigazgató elmondta, hogy a Szív City applikáció október 17-étől, egy nappal az újraélesztés világnapja után kezd működni, de már most letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt. Végül hangsúlyozta, hogy a fejlesztés, amellyel sok ezer emberélet menthető meg, jelenleg egyedülálló a világon.

A Szív City alkalmazás működése
Képzeld el, hogy valaki, tőled nem olyan messze, rosszul lesz az utcán vagy középületben. Bár szerencsés esetben egy szemtanú rögtön értesítheti a mentőket, ám míg ők kiérkeznek, értékes percek vesznek kárba - és talán a beteg élete múlhat rajta. De te - alkalmazás híján - nem is tudsz arról, hogy akár segíthetnél rajta.
Ám ha le van töltve az okostelefonodra a Szív City, akkor - az előző esetet nézve, a mentők riasztása után - te szintén riasztást kapsz, amennyiben maximum 500 méterre vagy a bajbajutottól. Így azok, akik ismerik és tudják alkalmazni az életmentő fogásokat, a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az életmentést, vagyis a mellkaskompressziót.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője az alkalmazást ismertetve elmondta: amint a regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, az "indulok" gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához. Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba lehet tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.10.12