Óraátállítás 2017 - kezdődik a téli időszámítás! Mikor kell átállítani az órákat 2017 őszén?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óraátállítás 2017 - kezdődik a téli időszámítás! Mikor kell átállítani az órákat 2017 őszén? Idén szinte észrevétlenül jutottunk el a téli időszámítás kezdetéhez, hamarosan órát állítunk - mint emlékezetes, 2016-ban hatalmas felzúdulást okozott az őszi óraátállítás. Mikor kell 2017-ben órát állítani? Idén szinte észrevétlenül jutottunk el a téli időszámítás kezdetéhez, hamarosan órát állítunk - mint emlékezetes, 2016-ban hatalmas felzúdulást okozott az őszi óraátállítás.

Tavaly el akarták törölni
2016-ban az derült ki egy felmérésből, hogy az emberek négyötöde szíve szerint eltörölné az óraátállítást. Az ellenzők kétharmada örökre a nyári időszámítást tartaná meg, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná - ennek értelmében a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adnánk.



Rossz hatással van az emberek többségére
A válaszadók fele az óraátállítás negatívumai közé sorolja a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve pedig a korai sötétedés: 10-ből 4 emberben a korai sötétség rossz közérzetet vált ki, a felmérés résztvevőinek nagyobbik hányada ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Van, aki támogatja
A téli időszámításra átállás támogatottsága fordítottan arányos a településmérettel: azaz a kisebb települések lakói szívesebben állítgatják az óráikat, szemben a nagyobb városok lakosaival.

Mikor kell átállítani az órát 2017 őszén?
Akárhogy is, az óraátállítás egyelőre maradt: 2017 őszén október 29-én, vasárnap hajnalban 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás. Ami azt jelenti, hogy reggel ugyan hamarabb világosodik, de délután hamarabb is kezd el lemenni a nap.

Forrás: MTI/Szülők Lapja
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.10.24