Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét - Még nem tudni, a kisfiúk túlélik-e a beavatkozást

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét - Még nem tudni, a kisfiúk túlélik-e a beavatkozást Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét indiai sebészek egy 36 órás műtéttel Újdelhiben, a műtétet követő 18 nap kritikus az ikrek életében. Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét indiai sebészek egy 36 órás műtéttel Újdelhiben, az All India Institute of Medical Sciences, röviden AIIMS intézményében - tudósított a BBC hírportálja pénteken.

A kétéves kisfiúkat, Dzsagát és Kaliát most az intenzív osztályon ápolják - közölték az állami kórház orvosai. A műtétet egy 30 (más források szerint 40) tagú orvoscsoport hajtotta végre, elsőként Indiában. A beavatkozás 36 órán keresztül zajlott.



3 millió születésből egynél fordul elő
A kisfiúk vérerei és agyszövete is összenőtt, ami rendkívül ritka, hárommillió születésre jut egy ilyen eset. A koponyánál összenőtt (cranoipagusos) újszülöttek fele nem éli túl a 24 órát.

Még nem tudni, túlélik-e a beavatkozást
A műtétet követő 18 nap dönti el, hogy sikeres volt-e a szétválasztás - mondta el az orvoscsoport a Press Trust India hírügynökségnek.


 
- Mindkét gyerek szenved egyéb betegségekben is, Dzsagának szívproblémái, Kaliának vesepanaszai vannak. Dzsaga eleinte egészségesebb volt, most a testvére állapota jobb - magyarázta A.K. Mahapatra idegsebész.

A hiányzó fejbőrt is pótolni kellett
Az orvoscsoport szerint a szétválasztás után a legnagyobb feladat a hiányzó fejbőr pótlása volt, mivel a műtét után nagy területen fedetlen maradt a kisfiúk koponyája.



- Ha minden jól megy, a következő lépés a koponya rekonstrukciója lesz - tette hozzá Manis Szinghal plasztikai sebész.

Az első műtétet augusztus 28-án végezték, akkor választották el egymástól az összenőtt vérereket.

Forrás: MTI/BBC, Medicalpress
Fotók: All India Institute of Medical Sciences

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.10.30