Ezért tilos megrázni a csecsemőt! Meghalt egy 7 hónapos kisbaba, mert az anyja többször megrázta, hogy ne sírjon

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezért tilos megrázni a csecsemőt! Meghalt egy 7 hónapos kisbaba, mert az anyja többször megrázta, hogy ne sírjon Mivel az anyát idegesítette a hét hónapos kislány sírása, a csecsemő fejét legalább háromszor megütötte, majd felkapta, és nagy erővel, hosszasan megrázta, amitől a baba szinte azonnal meghalt. Életfogytiglant is kaphat tettéért. A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség minősített emberölés miatt nyújtott be vádiratot azzal a nővel szemben, aki 2016 nyarán egy Sopronhoz közeli településen halálosan bántalmazta hét hónapos kislányát.

Az akkor 28 éves nő évek óta Svájcban élt, 2008-ban született első gyermeke pedig testvére gondozásában nevelkedett.

Hozzáköltözött egy férfihoz
A második gyermek, egy kislány születését követően, 2016 májusában visszatért Magyarországra, de mivel nem volt elég pénze, egy Sopron közeli faluba, Fertőendrédre költözött, ahhoz a férfihoz, akit nemrégiben ismert meg.

Alkoholt és gyógyszereket fogyasztott
A vádirat szerint az anya labilis idegrendszerű volt, gyakran fogyasztott alkoholt, nyugtatókat és antidepresszánsokat - utóbbiakat egyik ismerősétől szerezte be.

Idegesítette a kislány sírása, ezért rázta meg - a kicsi azonnal meghalt
A tragédia napján, 2016. október 8-án az antidepresszáns napi ajánlott adagjának nyolcszorosát vette be. A begyógyszerezett anya a kora délutáni órákban, mivel idegesítette a hét hónapos kislány sírása, a csecsemő fejét legalább háromszor megütötte, majd felkapta a kisbabát és nagy erővel, hosszasan megrázta, amitől a baba szinte azonnal meghalt. Ezt követően a kislány testét a földre fektette és rendet rakott a szobában. Órákkal később így talált rájuk a nő élettársa, aki segítséget hívott.

Mint kiderült, a kisbaba halálának oka kiterjedt agyzúzódás volt.

Akár életfogytiglant is kaphat
Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő nőt tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A bűncselekmény 10 évtől 20 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.
 

Miért veszélyes megrázni a kisbabát?


A megrázott csecsemő szindróma - évente több haláleset következik be miatta
Évente több kisbaba is belehal, mert a kétségbeesett vagy frusztrált szülő tehetetlen dühében megrázza, rázogatja. Miért életveszélyes a rázás a csecsemők számára? Mi történik olyankor?

Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont igazgatója évente mintegy öt hasonló esettel találkozik, de ez szerinte csak a jéghegy csúcsa.

- Ha valaki egyszer megrázta a gyermekét, általában megteszi többször is. A vérömleny nem feltétlenül okoz azonnali klinikai tüneteket, a felnőttek gyakran nem is sejtik, milyen súlyos sérülést okoztak a babának. Amikor végül mégis hozzánk kerül a baba, az MR vizsgálat során azt látjuk, hogy az agy mindkét oldalán különböző idejű vérzések vannak, meg tudjuk mondani, milyen rétegekben van a vérzés, és az mennyire friss, és azt is, hogy az agyállományban milyen károsodás lépett fel - magyarázta a szakember.

Bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz a megrázott csecsemő-szindrómáról, kattints ide »

Forrás: ugyeszseg.hu, Szülők Lapja
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.10.31