Tanári erőszak: bottal, tenyérrel verte, rugdosta a gyerekeket egy somogyi általános iskola tanára - Felfüggesztett börtönt kapott

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Tanári erőszak: bottal, tenyérrel verte, rugdosta a gyerekeket egy somogyi általános iskola tanára - Felfüggesztett börtönt kapott A tanár a diákokat rossz magaviselet vagy házi feladat nem írása miatt falhoz, szekrényhez, bordásfalhoz lökte, vagy szorította, tenyérrel arcon, tarkón ütötte őket. Előfordult, hogy diákot munkafüzettel ütlegelt, bokán rúgott, bottal ütött meg. Egy év öt hónap, azaz közel másfél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint másfél évre eltiltotta a pedagógusi foglalkozástól a Kaposvári Járásbíróság kedden jogerősen azt a tanárt, aki bántalmazta diákjait egy Kaposvárhoz közeli település általános iskolájában.

Több mint egy tucatszor bántalmazta a gyerekeket
Tarr József bíró több mint húsz tanúvallomás, feljegyzések, iskolai jegyzőkönyvek, továbbá a férfi részbeni beismerő vallomása alapján találta bizonyítottnak, hogy a napközis és testnevelő tanár 2014-2016 között több mint egy tucatszor alkalmazott erőszakot hat, köztük több sajátos nevelési igényű, értelmileg enyhe fokban akadályozott diák sérelmére.

Bottal, tenyérrel verte, rugdosta a gyerekeket
A tettlegességre el nem készített házi feladat, testnevelés órai gyakorlat el nem végzése, órai beszélgetés, hangoskodás, ablakhoz rúgott gumilabda, ablakkerethez tartozó léc rongálásának gyanúja és dohányzás szolgáltatott okot. A tanár emiatt falhoz, szekrényhez, bordásfalhoz lökte, vagy szorította, tenyérrel arcon, tarkón ütötte a vétkest. Előfordult, hogy diákot munkafüzettel ütlegelt, bokán rúgott, bottal ütött meg.

Enyhítő körülmény, hogy megbánta, amit tett
A bíróság közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazásban és könnyű testi sértésben találta bűnösnek. A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletét, részbeni beismerő vallomását és megbánását, iskolai rendezvények szervezésében, pályázatok készítésében elért eredményeit. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor a többszörös bűnhalmazat, az elhúzódó elkövetés idő, a foglalkozásával összefüggő etikai normák sorozatos megsértése.

A férfit egy év öt hónap, azaz közel másfél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint másfél évre eltiltották a pedagógusi foglalkozástól is. A döntés ellen sem az ügyész, sem a vádlott nem fellebbezett, így az már az elsőfokú eljárásban jogerőssé vált.

Olvasd el ezt is!
Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? »

Ha az óvónő bántalmazza a gyereket - Milyen jogi lehetőségei vannak a szülőnek? »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.11.22