Ha ilyen etetőcumit vettél, ne add a kisbabádnak! Nagy mennyiségben tartalmaz rákkeltő anyagot - NÉBIH közlemény

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ha ilyen etetőcumit vettél, ne add a kisbabádnak! Nagy mennyiségben tartalmaz rákkeltő anyagot - NÉBIH közlemény Egészségre káros, N-nitrozálható anyagok határérték feletti kioldódását mérték etetőcumiból. A terméket Németországban gyártották és számos európai ország mellett Magyarországra is szállítottak belőle. Mutatjuk, melyik cumiról van szó. Egészségre káros, N-nitrozálható anyagok határérték feletti kioldódását mérték etetőcumiból. A terméket Németországban gyártották és egy lengyel forgalmazó révén számos európai ország mellett Magyarországra is szállítottak. Az esetről a NÉBIH - a lett hatóság bejelentése nyomán - a RASFF-on értesült.

Milyen káros anyagot tartalmaz az etetőcumi?
Az N-nitrózaminok és N-nitrozálható anyagok a természetes és szintetikus gumik előállításakor, a vulkanizálás során keletkezhetnek és használat során az élelmiszerbe kioldódhatnak. Az N-nitrozálható anyagok a bélrendszerben N-nitrózaminokká alakulhatnak. Számos N-nitrózamin genotoxikus rákkeltő anyag, ezért bevitelüket a lehető legkisebbre kell szorítani.

A csecsemők védelmében Uniós irányelv (93/11/EGK), és annak alapján nemzeti rendelet (9/2002. (X. 17.) ESzCsM rendelet) is szabályozza a fent említett anyagok maximális kioldódását cumik és cumisüvegek esetében, amit az érintett termékben mért érték többszörösen meghaladott.

A bejelentést követően a NÉBIH azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával, a nyomon követési vizsgálat folyamatban van.

Ha ilyen etetőcumit vettél, ne add a kisbabádnak! Nagy mennyiségben tartalmaz rákkeltő anyagot, figyelmeztet a NÉBIH

A kifogásolt termék adatai:
Megnevezés: Canpol Babies etetőcumi
Tételszám: 0170517
Lejárati idő: 01/06/2019
Kiszerelés: 2 db cumi/ csomag
RASFF referenciaszám: 2017.1925

A visszahívás kizárólag a fentiekben megnevezett azonosítókkal ellátott terméktételre irányul, a Canpol Babies márka más termékei nem érintettek.
 
Az etetőcumit Magyarországon egyesével csomagolva is árulták. A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik a termékkel, ne használja, illetve ne adja gyermekének.

Forrás, fotók: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.11.28