Halva született kisbabát találtak a miskolci temetőben, egy szoknyával letakarva - A rendőrség keresi az anyát

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Halva született kisbabát találtak a miskolci temetőben, egy szoknyával letakarva - A rendőrség keresi az anyát A szeptemberben a miskolci temetőben talált magzat - aki megtalálása előtt körülbelül két nappal halva született - 22-24 hetes lehetett, 33 centiméter hosszú és körülbelül 800 gramm testsúlyú. A testet egy bordó színű szoknya takarta. A Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárást folytat egy ismeretlen személyazonosságú, halva született magzat azonosítása érdekében, adta hírül a police.hu.

A temetőben hagyta a babát
A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. szeptember 16-án, Miskolcon, az Avasalja utcai temetőben, két sírhely között, egy műanyagzsákba csomagolt lánycsecsemőt találtak. A magzat - aki megtalálása előtt körülbelül két nappal halva született - 22-24 hetes lehetett, 33 centiméter hosszú és körülbelül 800 gramm testsúlyú. A testet egy bordó színű szoknya takarta.



Így segítheted a rendőrséget!
A Miskolci Rendőrkapitányság kéri, hogy aki az esettel kapcsolatban információval rendelkezik, vagy az édesanya azonosításhoz segítséget tud nyújtani, hívja a megyei rendőr-főkapitányságot a  06-46/514-506-os telefonszámon, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111 Telefontanú számán, továbbá a 107 és a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.
 

Mit tehetsz, ha úgy érzed, nem tudod felnevelni a kisbabád?


Napjainkban már az ország minden megyéjében található kihelyezett krízisinkubátor, más néven babamentő inkubátor. A szerkezet célja kettős, egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket.

Ha inkubátorban hagyod a kisbabád, az nem bűncselekmény
Ha egy nő úgy dönt, hogy a gyermekét krízisinkubátorra bízza, nem követ el bűncselekményt. Ebben az esetben a hatóságok egyáltalán nem tesznek lépéseket, hogy a baba szülőanyját vagy más hozzátartozóit felkutassák.
 

Babamentő inkubátorok az országban

A kormány oldalán találtunk egy listát az inkubátorokról - az adatok 2015 februáriak, elképzelhető, hogy azóta történt változás, de legalább van miből kiindulni... Mutatjuk a listát!


Még több infó a babamentő inkubátorok pontos helyéről itt »

Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy ha egy nő ilyen (válság)helyzetbe kerül, a gyermek szempontjából az egyik legjobb döntés, hogy igénybe veszi a kültéri inkubátort. Jogi szempontból ezután még hat hétig lehetősége van, hogy meggondolja magát, és jelentkezzen a gyerekéért. Az ily módon megtalált baba bekerül az örökbefogadási adatbázisba. Mivel nem keresik a szülőket, nem kell hivatalos, jogi úton lemondaniuk a gyermekről, mert a krízisinkubátor alkalmazásával automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására.

Abban az esetben, ha az újszülöttet "nem megfelelő helyen" hagyják (például szemetesben, utcán, templom és egyéb intézmény bejáratánál, bevásárló központban, közintézményben...)  ez akkor is bűncselekménynek számít, és rendőri intézkedéseket von maga után még akkor is, ha a baba életben marad.

Olvasd el ezt is!
Az utcai konténerek mellett hagyta kisbabáját egy asszony - Szemtanúkat keres a rendőrség »

Forrás: police.hu, kormanyhivatal.hu, webbeteg.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.12.07