Szén-monoxid-mérgezés egy általános iskolában: 43 gyereket vittek kórházba a mentők! - Mik a tünetek szén-monoxid-mérgezéskor?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Szén-monoxid-mérgezés egy általános iskolában: 43 gyereket vittek kórházba a mentők! - Mik a tünetek szén-monoxid-mérgezéskor? Szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt 43 gyereket kellett a mentőknek kórházba szállítani az iskolából a hajdú-bihari Komádból. A tűzoltóság kimutatta az épületben a szén-monoxid jelenlétét, az épületet átszellőztették, az eset kivizsgálását megkezdték. Negyvenhárom gyermeket és egy felnőttet kórházba vittek szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a hajdú-bihari Komádiból, egy általános iskolából - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-t, 2017. december 12-én.
 

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt 43 gyereket vittek kórházba Komádiból


A település Petőfi Sándor utcai általános iskolájában többen rosszullétre, fejfájásra, szédülésre panaszkodtak, és a tűzoltók az intézményben kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Az épületet átszellőztették, a mentők pedig a helyszíni vizsgálatok után tíz gyereket a berettyóújfalui, 33-at és egy felnőttet pedig a debreceni kórházba vittek. Az iskolában három nyílt égésterű kazán működik. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vizsgálja, hogy az épületben van-e szén-monoxid-érzékelő.

Mi az a szén-monoxid mérgezés?
A Wikipédia szerint a szén-monoxid gáz belélegzése következtében fellépő mérgezés akár halálos kimenetelű is lehet. Ez az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be.


Forrás: MTI

A kezdeti tüneteket gyakran félreértelmezik, ezért a szén-monoxid-mérgezés olyankor is okozhat halálesetet, amikor a súlyos mérgezést hosszan tartó, jól észrevehető tünetek előzik meg. Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetők többek közt a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel (fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar).

Mit kell tenni, ha szén-monoxid-mérgezésre gyanakodsz?
A szén-monoxid-mérgezett beteget friss levegőhöz kell juttatni, biztosítani kell számára a szabad légutakat és szükség esetén lélegeztetni kell. A szén-monoxid által ellepett helyiséget a lehető leghamarabb alaposan ki kell szellőztetni. Szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén az elsősegélynyújtónak fokozott figyelmet kell fordítania arra, nehogy a segítés helyett saját maga kerüljön bajba.

A szén-monoxid mérgezés tünetei, következményeiről itt olvashatsz bővebben »»

Forrás: MTI, Wikipédia
Indexfotó: Facebook/Országos Mentőszolgálat

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.12.12