Meghalt egy cukorbeteg kisfiú, mert az anyja nem vitte orvoshoz, amikor rosszul lett - Pedig megmenthették volna az életét

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Meghalt egy cukorbeteg kisfiú, mert az anyja nem vitte orvoshoz, amikor rosszul lett - Pedig megmenthették volna az életét Vádat emeltek egy székesfehérvári nő ellen, aki 11 éves cukorbeteg fia gondozását elhanyagolta, ami a gyermek halálához vezetett. A vádirat szerint időben érkező szakszerű és célirányos orvosi kezeléssel nagy valószínűséggel megmenthették volna a gyerek életét. Vádat emeltek egy székesfehérvári nő ellen, aki 11 éves cukorbeteg fia gondozását elhanyagolta, ami a gyermek halálához vezetett, adta hírül az MTI.
 
Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta vádiratában a Fejér Megyei Főügyészség.

Nem kért orvosi segítséget az anya, pedig tudta, hogy a fia cukorbeteg
Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a kisfiú még január 4-én az iskolából hazaérve rosszul lett és állapota később sem javult. A vádlott tisztában volt gyermeke alapbetegségével, a tünetek lehetséges következményeivel: azzal, hogy az anyagcsere felborulása kómához és halálhoz vezethet, mégsem kért orvosi segítséget.

A napokban benyújtott vádirat szerint időben érkező szakszerű és célirányos orvosi kezeléssel nagy valószínűséggel megmenthették volna a gyerek életét, az anyának most bíróság előtt kell felelnie tettéért.

Cukorbetegség tünetei gyerekeknél
Ha a következő tüneteket tapasztalod a gyermekednél, vidd orvoshoz:
- bágyadtság
- fáradtság
- fogyás
- a szokásosnál sokkal több folyadékfogyasztás
- gyakori pisilés
- hasfájás
- hányás

Az orvosnál vizelet- és vércukorszintmérés alapján meg tudják állapítani, hogy cukorbeteg-e vagy sem.

Hipoglikémia - Mi a teendő, ha egy cukorbetegnek leesik a vércukra?
1-es típusú cukorbetegnél kórosan alacsony vércukorszintet idézhet elő az inzulin túladagolása - ha a beteg beadta ugyan a szokásos mennyiséget, de nem evett megfelelő mennyiségű ételt, vagy evett ugyan, de intenzív testmozgás miatt ez az inzulinmennyiség túlzottnak bizonyul. Ilyenkor be kell kapni egy-két szem szőlőcukor tablettát, vagy beadni a sürgősségi glukanon-injekciót.
2-es típusú cukorbetegségnél egyes vércukorszint-csökkentő gyógyszerek szedése mellett tilos a glukanon-injekció, náluk a szőlőcukor a megoldás.
(Forrás: Webbeteg)

Olvasd el ezt is!
A gyermekkori cukorbetegség jelei - a túl sok ivás is utalhat erre »

Forrás: MTI, Webbeteg
Fotó: Freepik/peoplecreations (Illusztráció!)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.12.13