Termékvisszahívás: szalmonellával fertőzött csokit találtak! - Ezt a csokoládét ne add a gyereknek, és te se edd meg!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás: szalmonellával fertőzött csokit találtak! - Ezt a csokoládét ne add a gyereknek, és te se edd meg! Lengyelországban gyártott áfonyás fehércsokoládé forgalomból történő kivonását kezdeményezték annak Salmonella baktériummal való szennyezettsége miatt. A csokit a magyar Rossmannban is lehet kapni. Lengyelországban gyártott áfonyás fehércsokoládé forgalomból történő kivonását kezdeményezték annak Salmonella baktériummal való szennyezettsége miatt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a német hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről. A csokit a magyar Rossmannban is lehet kapni.

A szalmonellával fertőzött csokoládé azonosító adatai:
- A termék neve: „Das Exquisite Heidelbeere Weisse Schokolade”
-Kiszerelés: 100 gr
-A termék tételszáma: GTIN 4305615367347
- Minőség megőrzési ideje: 24.03.2019.
- RASFF referenciaszám: 2017.2155



A Rossmannban is lehet kapni
A RASFF riasztási rendszeren érkezett információ szerint a magyarországi Rossmann üzletekbe is kerülhetett a szennyezett termékekből. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyar forgalmazóval, a tételek nyomon követése folyamatban van.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy amennyiben valaki fogyasztott a visszahívásban szereplő csokoládéból, illetve néhány napon belül észleli a hivatkozott cikkben szereplő tünetek valamelyikét, feltétlenül forduljon orvoshoz! Aki rendelkezik a fenti termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el!

A szalmonellózis tünetei, kezelése
A szalmonellafertőzés tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, véres széklet, hasi görcsök, magas láz, hidegrázás. Székletmintából tudják kimutatni, ezért szükséges, hogy a beteg eljusson orvoshoz.

A tünetek általában 8-48 órával  a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek. Ritkán előfordulhat ízületi gyulladás is, ha a baktérium a véráram útján eljut az ízületekbe. A tünetek rendszerint 3-5 nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat - ebben az esetben a baktérium többnyire az epehólyagban él és ott szaporodik, így az ember tovább fertőzhet másokat.

Kezelése leginkább tüneti - folyadékpótlás, görcsoldás, lázcsillapítás, ám ha van szövődmény, antibiotikum kúra egészíti ki mindezt.

Forrás:Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.12.19