Újszülöttet hagytak a babamentő inkubátorban Békéscsabán! A kislánynak már nevet is adtak a kórház dolgozói

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Újszülöttet hagytak a babamentő inkubátorban Békéscsabán! A kislánynak már nevet is adtak a kórház dolgozói Január 9-én, kedden délben egészséges újszülött kisbabát találtak a békéscsabai kórház főbejáratánál elhelyezett inkubátorban. A kislány 2900 grammal és 49 centiméterrel született, és a kórház dolgozói Réthy Fruzsinának nevezték el. Január 9-én, kedden délben egészséges újszülött kisbabát találtak a békéscsabai kórház főbejáratánál elhelyezett inkubátorban, adta hírül a behir.hu.

Nevet is kapott a kislány
A kicsi 2900 grammal és 49 centiméterrel született, és mivel szülei nem hagytak a nevére utaló információt mellette, ezért a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet dolgozói Réthy Fruzsinának nevezték el.

Pár héten belül nevelőszülőkhöz kerülhet
Bár a kislány egészséges, jó állapotban van, még további vizsgálatok várnak rá - egyelőre megelőzésként antibiotikumos kezelést kap és a szükséges védőoltásokat is beadták neki. Mindemellett a lap információi szerint a kórház elindította a gyámügyi eljárást, így néhány héten belül akár már nevelőszülőket is találhatnak számára.

A kórházban egyébként 2006 óta működik babamentő inkubátor, ez a kilencedik eset, hogy kisbabát hagytak benne.


(képünk illusztráció)
 

Babamentő inkubátorok az országban


Napjainkban már az ország minden megyéjében található kihelyezett krízisinkubátor, más néven babamentő inkubátor. A szerkezet célja kettős, egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket.

Ha inkubátorban hagyja egy anya a kisbabáját, az nem bűncselekmény
Ha egy nő úgy dönt, hogy a gyermekét krízisinkubátorra bízza, nem követ el bűncselekményt. Ebben az esetben a hatóságok egyáltalán nem tesznek lépéseket, hogy a baba szülőanyját vagy más hozzátartozóit felkutassák. Az inkubátor kinyitásától számítva két perc van arra, hogy valaki elhelyezze a kisbabát, mielőtt a jelzőcsengő megszólal a kórház riasztó portáján. Ha letelik a két perc és szól a csengő, az ügyeletes orvos feladata, hogy megnézze az inkubátort.

Babamentő inkubátorok az országban
A kormány oldalán találtunk egy listát az inkubátorokról - az adatok 2015 februáriak, elképzelhető, hogy azóta történt változás, de legalább van miből kiindulni... Mutatjuk a listát!

Újszülöttet hagytak a békéscsabai kórház bejárata melletti inkubátorban! A kislánynak már nevet is adtak a dolgozók

Az inkubátorba helyezéssel automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására
Ha egy nő (válság)helyzetbe kerül, a gyermek szempontjából az egyik legjobb döntés, hogy igénybe veszi a kültéri inkubátort.
Jogi szempontból ezután még hat hétig lehetősége van, hogy meggondolja magát, és jelentkezzen a gyerekéért. Az ily módon megtalált baba bekerül az örökbefogadási adatbázisba. Mivel nem keresik a szülőket, nem kell hivatalos, jogi úton lemondaniuk a gyermekről, mert a krízisinkubátor alkalmazásával automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására.

Abban az esetben, ha az újszülöttet "nem megfelelő helyen" hagyják (például szemetesben, utcán, templom és egyéb intézmény bejáratánál, bevásárló központban, közintézményben...)  ez akkor is bűncselekménynek számít, és rendőri intézkedéseket von maga után még akkor is, ha a baba életben marad.

Forrás: behir.hu, webbeteg.hu, kormanyhivatal.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.01.11