Meghalt egy kisbaba, mert a szülei nem hagyták, hogy az orvosok megmentsék a pici életét! Mentőt is túl későn hívtak hozzá

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Meghalt egy kisbaba, mert a szülei nem hagyták, hogy az orvosok megmentsék a pici életét! Mentőt is túl későn hívtak hozzá Ma, január 12-én, pénteken tárgyalják annak a házaspárnak az ügyét, akik olyan súlyosan elhanyagolták egyik gyermeküket, hogy az belehalt. A szülők tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt állnak bíróság elé. Ma, január 12-én, pénteken tárgyalják annak a házaspárnak az ügyét, akik olyan súlyosan elhanyagolták egyik gyermeküket, hogy az belehalt. A szülők tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt állnak bíróság elé.

A vádlottak házastársak, kapcsolatukra az jellemző, hogy a nő teljesen alárendeli magát férje akaratának, a jóváhagyása nélkül semmilyen döntést nem hoz meg.

3 gyermekük született
A szülőknek 3 gyermekük született az elmúlt években: a legnagyobbik 2010 augusztusában, a középső - akinek a halála miatt indult az eljárás - 2012 novemberében, míg a legkisebb 2013 novemberében.



A vádiratból kiderült, hogy a szülők nem gondoskodtak megfelelően a kicsik ellátásáról és egészségéről: az anya egyik várandóssága alatt sem járt terhesgondozásra, a szüléseket az otthonában vezették le, védőnő sosem látta a piciket.

Nem kapta meg a pici a szükséges ellátást
A 2012 novemberében született kisbaba nem kapott úgynevezett K-vitamin profilaxist, amelyre azért lett volna szükség, hogy ne legyen vérzékeny. (Ezt a vitamint egészségügyi intézményben történt szülést követően beadják az újszülöttnek.) A gyermeket mindemellett az előírásoknak megfelelően megvizsgálta egy újszülött-gyógyász, aki tájékoztatta a szülőket a K- és D-vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG oltásról. Az anyagcsere szűrővizsgálathoz a vért az orvos le is akarta venni, azonban ezt a szülők írásban elutasították. K-vitamint - második alkalommal - a szülést követően, egyhetes korban kellett volna megkapnia a picinek, azonban ez akkor is elmaradt. A pici a haláláig már semmilyen egészségügyi ellátást nem kapott.

Ismerősökhöz mentek lakni
2012 decemberében a család lakhelyén fűtési problémák merültek fel, ezért rokonokhoz és ismerősökhöz fordultak, hogy fogadják be őket és gyermekeiket hosszabb időre. 2013. január elsején az akkor egy hónapos kisbaba gyakran sírt, nem akart enni, délután 5 óra körül pedig már sugárban hányt.

Az apa nem engedett mentőt hívni
A családot befogadó ismerősök mentőt akartak hívni a picihez, ám amikor ezt telefonon közölték a távollévő apával, ő ellenkezett, és kikötötte, hogy nem vihetik orvoshoz a gyermeket. A csecsemő ezt követően ismét sugárban hányt, és bőrének színe is megváltozott.

Akadályozták a pici ellátását
Végül este fél 10 után hívták ki a mentőket, akik több mint 30 perccel a hívás után érkeztek ki, és perceken belül az esetkocsi is befutott a helyszínre. A szülők itt sem bizonyultak készségesnek: folyamatosan akadályozták a pici ellátását, kiabáltak a mentő személyzetével, vádaskodtak, és csak többszöri felszólításra tett le arról az anya, hogy beszálljon a mentőautóba, ahol a gyermekét vizsgálták. Mindemellett tiltakoztak a gyermek orvosi ellátása, illetve a gyermek mentővel történő elszállítása miatt is.

A kisbabát a mentők 23 óra 24 perckor a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájának átadták, ahol a gondos kórházi kezelés ellenére 2013. január 8-án, alig két hónapos korában elhunyt.

Forrás: Budapest Környéki Törvényszék
Fotó: Pexels (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.01.12