Mosókapszula-kihívás: Ezért életveszélyes a szájba venni, lenyelni a mosókapszulát! - Már többen kórházba kerültek miatta

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Mosókapszula-kihívás: Ezért életveszélyes a szájba venni, lenyelni a mosókapszulát! - Már többen kórházba kerültek miatta Új fajta kihívás terjed: tinik mosókapszulákat próbálnak lenyelni! Miért veszélyesek a mosókapszulák? Milyen mérgezési tünetekkel jár, ha a mosókapszula vagy mosógél a szembe, szájba, gyomorba kerül? Bármennyire felvilágosult korban élünk, a hülyeségek képesek utat törni maguknak - és megtalálják azt a közönséget, amely a leginkább vevő a meggondolatlan, ámde veszélyes dolgokra: a tinédzsereket.

Különösen a Youtube termeli ki a legfurcsább - és nem egyszer veszélyes - kihívásokat, elvégre kemény harc megy a nézettségért.

Veszélyes kihívások az interneten
Hallottunk már olyan kihívásról, ahol egy kanál fahéjat vagy valamilyen extrém csípős paprikát kellett a delikvensnek elfogyasztania folyadék nélkül, de a 48 órás kihívás például arra buzdította a gyerekeket, hogy menjenek el otthonról és ne szóljanak senkinek - minél tovább maradt egy gyerek "eltűnt", és minél többen keresték és aggódtak érte a közösségi oldalakon, annál menőbbnek számított.



A legújabb kihívás: mosókapszula-kihívás
Most ismét egy veszélyes kihívás terjed - és őszintén, felnőtt fejjel nem is értjük, kinek a fejéből pattanhatott ki. Az egyre népszerűbb videókon ugyanis mosókapszulákat próbálnak elfogyasztani a tinik! A felvételeken az látszik, hogy a bátor - vagy inkább ostoba - próbálkozók a nyelvükre tesznek egyet a színes mosógél-kapszulákból. Ez pár másodperc alatt a szájban lévő nedvesség hatására elkezd feloldódni, és mivel veszélyes vegyszerek szabadulnak ki belőle, ezért rögtön rosszullétet, hányingert, hányást okoznak. Ha pedig valaki le is nyeli, akár halálos kimenetelű is lehet egy ilyen kihívásban való részvétel.

Egyre több mérgezés vezethető vissza a mosókapszulákra
Az ABC News a napokban foglalkozott az esettel, riportjukban felhívták a figyelmet, hogy csak 2018-ban már 40 olyan kórházi esetről tud a mérgezésekre specializálódott AAPCC amerikai szövetség, ahol mosókapszula okozott mérgezést - ennek körülbelül a felét pedig "szándékosan idézték elő".

Ezért tartsd távol a gyerektől a mosókapszulát!
Mint a Fogyasztóvédelem néhány éve rámutatott, a mosókapszulák a kisgyerekekre is veszélyesek, mert a színes párnákat összetéveszthetik a cukorkákkal, mivel nem látják a különbséget. Adataik szerint 16 ezernél is több mérgezést okoznak ezek a termékek az Európai Unió országaiban.

Ezért érdemes a mosókapszulákat olyan helyen tárolni, ahol a kisgyermekek nem érik el, vagy gyerekzárral ellátni a tárolószekrényt. Soha ne hagyd szem előtt a mosókapszulákat, és azt se engedd, hogy a kicsi játsszon velük. Használat után mindig zárt vissza a tárolódobozt és tedd el - így megelőzheted a háztartási baleseteket.

A mosókapszulák gyakran koncentráltan tartalmazzák a hagyományos mosószerek összetevőit, az emberi szervezetbe kerülve súlyos veszélyeket okozhatnak. Szinte valamennyi mosószer, mosógél, mosókapszula tartalmaz vízlágyító, folteltávolító hatóanyagokat, enzimeket és illatanyagokat, amely összetevők között irritatív besorolású vegyületek is találhatóak, vagyis a szemre vagy bőrre kerülve, vagy ha a gyerekek véletlenül a szájukba veszik, súlyos sérülést okozhatnak.

Mindemellett nem elhanyagolható, hogy a mosókapszulák, illetve mosószerek lúgos kémhatásúak: pH értékük legtöbbször a 8-8,5-es tartományba esik, így a maró hatású vegyületek a gyermek szervezetébe kerülve egészségkárosodást okozhatnak. Ráadásul tekintettel arra, hogy a mosószerkapszulák koncentráltan tartalmazzák a vegyi anyagokat, valamint hogy a gyermekek – a fejlődésben lévő immunrendszerüknek köszönhetően – a méreganyagokra sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek. Némely, a felnőttek számára csupán „irritáló” hatású anyag a gyermekek esetében súlyosabb károsodásokat is okozhat, a gyorsabb felszívódás miatt, és mérgezés is hamarabb kialakulhat.

Mit okozhat, ha a mosókapszulában lévő mosószer vagy mosógél a szembe kerül:
- kötőhártya-gyulladás
- szemfájdalom
- szem-irritáció

Mit okozhat, ha a mosókapszulát lenyelik:
- erős hányás
- köhögési, légzési rendellenességek
- émelygés
- álmosság
- kiütések

Mit okozhat, ha a mosókapszula, mosógél a bőrre kerül:
- kiütés
- bőrirritáció
- vegyi anyag okozta égési sérülés

Az ABC News legfrissebb értesülései szerint, amióta a mosókapszulák megjelentek a piacon, 10 haláleset köthető hozzájuk az Egyesült Államokban.

Olvasd el ezt is!
Egyre több gyerek szenved mérgezést mosókapszuláktól - Mire figyelj oda? ÁNTSZ figyelmeztet »

Forrás: abcnews.go.com, fogyasztovedelem.kormany.hu
Fotó: consumerreports.org

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.01.17