Mérgezett immunerősítő került a boltokba! Ezt a terméket ne fogyaszd és a gyereknek se add, figyelmeztet a Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Mérgezett immunerősítő került a boltokba! Ezt a terméket ne fogyaszd és a gyereknek se add, figyelmeztet a Nébih Mérgezett goji bogyó szállítmány került az országba, a népszerű immunerősítő csodagyümölcsben növényvédőszer és egyéb, az emberi egészségre káros vegyszer maradványait mutatták ki. Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó tételt kellett kivonni a forgalomból nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag tartalom miatt. A NÉBIH, a holland hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről.

A holland hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből 11 EU tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A mérgezett goji bogyó termék azonosító adatai:
- A termék neve: Szárított goji bogyó (Dried goji berries),
- A termék tételszáma: P54790
- Egyéb azonosító: GJBCN 380
- RASFF referenciaszám: 2018.0201

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer-hatóanyag mellett az Unióban 2011 óta betiltott, propargit hatóanyagot is tartalmaz.

Már nyáron is előfordult hasonló
A NÉBIH már 2017. június 30-án is beszámolt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.

Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-maradék tartalmuk miatt.

A NÉBIH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve - ha már megvásárolták - ne fogyasszák el!


Goji bogyó aszalvány

Mire jó a goji bogyó?
A magas C-vitamin tartalmú goji bogyó, más néven farkasbogyó az utóbbi években vált népszerű immunerősítővé, egyes kutatások szerint javítja a test és lélek általános állapotát, jó hatással van a szexuális funkciókra, a kognitív képességekre, és a látást is javítja, gyerekeknek is előszeretettel adják a szülők. Fogyasztani hazánkban aszalt formában szokás, akár magában, vagy sütibe, pohárdesszertbe keverve.

Forrás: Nébih, Házipatika
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.01.29