Elég a szövegből, halljuk a sírást! - Ha ezt most elolvasod, rögtön akarsz szülni még egy-két gyereket - Így gondolják Szerbiában

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Elég a szövegből, halljuk a sírást! - Ha ezt most elolvasod, rögtön akarsz szülni még egy-két gyereket - Így gondolják Szerbiában Szülj, ne halogass!, Szeretet és kisbaba - legfőképpen ez kell... Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel igyekszik népszerűsíteni a szülést, illetve gyermekvállalásra ösztönözni a családokat Szerbia. Vajon ez megállítja a népességfogyást az országban? Szülj, ne halogass!, Szeretet és kisbaba - legfőképpen ez kell, A csoda nem megtörténik, hanem megszületik - ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel igyekszik népszerűsíteni a szülést, illetve gyermekvállalásra ösztönözni a családokat Szerbia - áll az MTI 2018. február 13-i közleményében.

A szerb művelődési és tájékoztatási minisztérium, valamint a népességpolitikáért felelős tanács közös pályázatára születésnépszerűsítő jelmondatokat küldhettek be az érdekeltek, amelyből kedden hatot választott ki a zsűri.
 

A születést népszerűsítő jelmondatokkal igyekszik gyermekvállalásra ösztönözni a családokat Szerbia



A nyertes szlogenek közül néhány:
  • Elég a szövegből, halljuk a sírást!
  • Anya, elég volt egyedül! Apa, testvért akarok!
  • Hadd szülessenek gyerekek, hogy szép dolgok történhessenek!

A felhívásra 1002 javaslat érkezett
A zsűri értékelése szerint a beküldött szlogenek legtöbbje megerősítő, pozitív, barátságos hangnemű volt, azonban mivel egyik mondat sem tudta teljes mértékben megragadni a népességfogyás összetett kérdését, végül hat mottót választottak ki.

Így akarják megállítani a népesség fogyását
A szerb kormány az utóbbi néhány évben több intézkedéssel is igyekezett növelni a gyermekvállalási kedvet. Növelte a támogatott mesterséges megtermékenyítési kísérletek számát, emelte az első gyermek születése után járó támogatást, valamint számos kedvezményt vezetett be a várandós nők vagy a kisgyermekes családok számára.


Néhány szlogentől fog megjönni a szülési kedv?

Az illetékesek ezzel szeretnék leállítani vagy legalább mérsékelni az országban a természetes fogyást
A statisztikai adatok alapján az utóbbi tíz évben több mint 350 ezerrel csökkent Szerbia lakosságának száma, ami azt jelenti, hogy - ha a természetes fogyás továbbra is hasonló ütemben folytatódik - 2030-ra biztosan hétmillió alá csökken a nyugat-balkáni ország lakossága, 2050-re pedig a mostanihoz képest akár másfél millióval is csökkenhet az országban élők száma.

Olvasd el ezt is!
"Egy gyermektelen nő olyan mint egy kiszáradt gyümölcsfa" - ezt gondolja a nőkről egy magyar nőgyógyász »

A legutóbbi, 2011-es népszámláláskor Szerbia lélekszáma 7,2 millió volt, ám a tavalyi esztendőre vonatkozó becslés szerint 2016-ra 7 millió 58 ezerre csökkent az országban élők száma.

A statisztikai hivatal egyelőre nem közölte a 2017-es adatokat
2016-ban 36 100-zal kevesebb volt a születések száma a halálozásokénál. Egy tavaly közölt adat szerint a népességfogyás mértéke 2016-ban 5,1 ezrelék volt, azaz ezer lakosra 9,2 születés és 14,3 halálozás jutott. 2017-ben 5,2 ezrelékre gyorsult ez az ütem. A születések számának csökkenése mellett a népességfogyáshoz jelentős mértékben hozzájárul az elvándorlás is, évente körülbelül 30-40 ezren hagyják el az országot.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/yanalya

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.02.14